Judit
2 °C
7 °C

Két halott egy belga terrorellenes akcióban

2015.01.15. 18:59 Módosítva: 2015-01-16 00:43:43
  • Terrorellenes akciókat hajtott végre a rendőrség csütörtök délután és este több belga városban, köztük Brüsszelben. 
  • A kelet-belgiumi Verviers-ben két terrorizmussal gyanúsított ember meghalt, egy harmadik társukat őrizetbe vették, miután tüzet nyitottak a rendőrökre.
  • Még éjszaka is tartottak a terrorellenes műveletek és házkutatások Brüsszel környékén Zaventemben, a belga fővárosban pedig Schaerbeek, Molenbeek-Saint-Jean és Anderlecht városrészekben.

Több terrorellenes akciót hajtottak végre olyanok ellen, akiket azzal gyanúsítottak, hogy támadásokat akarnak elkövetni Belgiumban, jelentették be ügyészségi sajtótájékoztatón Belgiumban. Verviers-ben három férfi perceken keresztül tüzelt a rendőrökre, kettőt megöltek, harmadik társukat pedig megsebesítették és őrizetbe vették.

A Le Soirnak ügyészségi források azt mondták, hogy  a célpontok rendőrök és rendőrségi épületek lettek volna, a tervezett támadásokról pedig lehallgatott beszélgetések alapján szereztek tudomást. Az ügyészség ugyanakkor egyelőre nem árult el részleteket a Verviers-n kívüli akciókról, amik még mindig tartanak Brüsszelben és a környékén. Ezekről feltehetően a péntek délelőtt 11-re bejelentett következő sajtótájékoztatón beszélnek majd. A terrorkészültség szintjét négyes skálán 3-asra emelték.

Egy szemtanú azt mondta a Le Soirnak, hogy autóval ment Verviers-ben a városközpont környékén, amikor két robbanást hallott. Két feketébe öltözött férfit látott, akiknél egy táska is volt. Már nem tudott továbbmenni az autóval, mert lezárta a rendőrség a környéket. A Twitteren több szemtanú is azt írta, hogy robbanásokat hallott, amiket lövések követtek, a tűzharc tíz percig tarthatott.

Úgy tudni, hogy a nyomozás már a párizsi merényletek előtt, két hete megkezdődött a mostani gyanúsítottak ellen, és rendőrségi források szerint egyelőre nem találtak közvetlen kapcsolatot. Az LCI információi szerint azonban a Párizsban múlt héten egy rendőrnőt megölő, majd egy kóserboltban túszokat ejtő, a rendőrségi akcióban megölt Amédy Coulibalyhoz köthető csoporttal alakulhatott ki tűzharc Verviers-ben.

A Nieuwsblad.be szerint a rendőrség már egy ideje figyelte a Szíriából az elmúlt hetekben hazatért feltételezett terroristákat, és csütörtökön azért léptek, mert olyan információik voltak, hogy ezen a napon akartak támadni.

A városban házkutatásokat is végeztek a három férfi lakhelyén. Négy Kalasnyikovot találtak, de robbanószerkezetek elkészítéséhez szükséges alapanyagok, és rendőrruhák másolataihoz szükséges ruhadarabok is előkerültek.

Hallott az akciókról?

Belgiumban él? Mit hallott a rádióban, miről számoltak be a híradók? És főleg: miről beszélnek az emberek? Írja meg ide, és megírjuk!

Brüsszelben is kivonultak a rendőrök

Este Brüsszelben is terrorellenes rendőri akciót hajtottak végre Szíriából visszatért feltételezett dzsihádisták ellen, ezzel párhuzamosan pedig megerősítették az európai intézmények védelmét, írja a Le Soir. Egy csoportot már régóta figyelt a rendőrség, és állítólag a lehallgatott beszélgetéseikből az derült ki, hogy a párizsi támadásokhoz hasonló merényletre készülhetnek a belga fővárosban.

Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean városrészében egy szemtanúk szerint afrikai származású férfi fegyverrel a kézben állítólag azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar!" a Ribaucourt metrómegállóban. A rendőröknek sikerült elfogniuk, tart a kihallgatása.

Én Brüsszelben, az EU-negyedben lakom, itt órak óta köröznek a rendőrségi helikopterek. A városban napok óta fokozott rendőrségi készültség van

– írta egy olvasónk a belga fővárosból.

Voltak olyan hírek, hogy Anderlechtben robbanószerkezeteket találtak egy lakásban, de ezt nem erősítették meg a hatóságok. Elterjedt a hír, hogy bombariadó is volt a szövetségi rendőrség székházában, több épületet kiürítettek az Avenue de la Couronne-nál, az RTBF forrásai ezt azonban cáfolták.

Eredetileg úgy szerepelt a belga hírekben, hogy Vilvorde-ban is lövéseket hallottak, de a Brüsszel környéki város polgármestere jelezte, hogy valójában az egész régióra (Bruxelles-Halle-Vilvoorde) vonatkoztak ezek az értesülések. Már reggel két embert őrizetbe vettek Zaventemben, a brüsszeli repülőtér közelében, őket is kihallgatják.

Liège-ben a rendőrök üldözőbe vettek egy luxemburgi rendszámú autót késő éjjel, lövések is dördültek, de ennek állítólag nincs köze az országban indított terrorellenes akciókhoz. Antwerpenben pedig pénteken elővigyázatosságból nem lesz tanítás a zsidó iskolákban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?