Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szülő nőt is meggyilkolt a Boko Haram

2015.01.15. 09:21 Módosítva: 2015-01-15 09:21:17

Mások mellett egy szülő nőt is meggyilkolt a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet a Nigéria északkeleti határvidékén, a Csád-tó partja mentén elkövetett január elejei támadása során – közölte az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön.

A szélsőségesek a helyiek beszámolói szerint brutális gyilkosságokat követtek el civilek ellen. Szemtanúk szerint egy szülő nőt és csecsemőjét is megölték meg a Boko Haram tagjai.

A csecsemő, egy fiú, már félig világra jött, így ölték meg

– mondta egy szemtanú. Az áldozatok többsége gyermek, nő és idős ember volt, akik nem tudtak elfutni, amikor a lázadók rakétagránátokkal és gépkarabélyokkal felfegyverezve behatoltak Bagába.

A támadás a Boko Haram eddigi legnagyobb és legpusztítóbb akciója volt: műholdas felvételek tanúsága szerint 3700 házat romboltak le vagy rongáltak meg az iszlamista fegyveresek a tizenhat falvat és Baga városát érintő vérengzés során, egy települést pedig teljesen leradíroztak a térképről.

A polgári személyek válogatás nélküli legyilkolása, tulajdonuk elpusztítása háborús és emberiesség elleni bűncselekmény, amelyek kivizsgálást követelnek

- írta az AI jelentésében.

A január elsején elkövetett támadásban hivatalos források szerint 150 ember vesztette életét, és mintegy 20 ezren menekültek el a körzetből. Ugyanakkor szemtanúk ennél több áldozatról számoltak be, a BBC első tudósítása kétezer halottat emlegetett, bár ezt a hatóságok szenzációhajhászásnak nevezték.

A hadsereg ezt követően légi csapást mért a városra és mostanra a település nagy részét visszafoglalta. A város stratégiai jelentőségű lehet a Boko Haramnak, hiszen Baga a Csád-tó partján fekszik. A Boko Haram Észak-Nigéria, valamint Kamerun és Csád szomszédos területeinek egyesítésével akar létrehozni egy iszlám államot.

Nem ez volt a Boko Haram első véres támadása a környéken: 2013 áprilisában a szélsőségesek 187 embert mészároltak le, és több mint kétezer lakóházat égettek fel a környéken. A saría radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly novemberben több mint ötezer embert gyilkolt meg a szervezet Nigériában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!