Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elfogták a párizsi terroristák feltételezett segítőit

2015.01.16. 09:06 Módosítva: 2015-01-16 13:26:23
Franciaországban tizenkét olyan embert vettek őrizetbe, akik fegyverek, autók beszerzésével segítséget nyújthattak a múlt héten megölt támadóknak. Belgiumban nagyszabású terrorellenes razziában 13 embert vittek be, két további gyanúsítottat pedig Franciaországban fogtak el. Németországban két embert vett őrizetbe a rendőrség.

A francia rendőrök elfogtak tizenkét embert, akik a gyanú szerint segítették a Párizsban gyilkoló terroristákat, írja a BBC. Az éjszaka kihallgatták őket, ügyészségi források szerint a fegyverek beszerzésében lehetett szerepük. Az Itele.fr úgy értesült, hogy öt városban (Montrouge, Grigny, Châtenay-Malabry, Épinay-sur-Seine, Fleury-Mérogis) tartottak razziát.

A Le Figaro rendőrségi forrásokból úgy tudja, hogy a gyanúsítottak többségét jól ismerte a rendőrség, és azt feltételezik, hogy egy olyan hálózatot működtettek, ami fegyverekkel, járművekkel, okmányokkal látta el a terroristákat. Nyolc férfit és négy nőt vettek őrizetbe.

A rendőrök már kilenc napja nyomoztak a rendőrnőt meggyilkoló, és egy kóserboltban túszokat ejtő Amédy Coulibaly és a Charlie Hebdo szerkesztőségében mészároló Kouachi testvérek lehetséges segítői után. Lehallgatott telefonbeszélgetések mellett a múlt heti házkutatásokon talált DNS-mintákat is elemezték. A most elfogott emberek lakásán pedig újabb nyomok után kutattak.

Közben bombafenyegetés miatt kiürítették a párizsi Gare de l'Est vasútállomást, de ez vaklárma volt.

Razziák Belgiumban, Németországban is

Csütörtökön több belga városban razziáztak. Verviers-ben két terrorizmussal gyanúsított ember meghalt, egy harmadik társukat őrizetbe vették, miután tüzet nyitottak a rendőrökre.

A belga ügyészség péntek délelőtti sajtótájékoztatóján elmondták, hogy összesen 13 embert vettek őrizetbe és hallgattak ki a pénteki terrorellenes akciókban, többségüket Brüsszelben. Két további embert Franciaországban hallgattak ki a belga akciók ügyében, de ennél többet nem árultak el.

A Le Soir szerint megerősítették országszerte a rendőrségek, és különösen a brüsszeli főkapitányság épületének védelmét, miután a megölt dzsihádisták és más őrizetbe vett emberek is rendőrök és rendőrségi épületek ellen tervezhettek támadást. A szövetségi rendőrfőkapitányság állítólag kifejezetten komoly fenyegetéseket kapott.

A berlini rendőrség egy kiterjedt terrorellenes akcióban péntek reggel két embert  vett őrizetbe , akik az Iszlám Állam dzsihádista szervezetnek toboroztak Németországban, írja az MTI.

17 embert öltek meg a párizsi támadók

A múlt héten Saïd és Cherif Kouachi tizenkét embert gyilkolt meg a Charlie Hebdo című szatirikus lap szerkesztőségénél. Amedy Coulibaly megölt egy rendőrnőt, később egy kóserboltban ejtett túszokat, itt négyen haltak meg, köztük a támadó. A Kouachi fivéreket Dammartin-en-Goële-ban, egy nyomdában ölték meg a kommandósok.

A Charlie Hebdo elleni támadást a jemeni al-Kaida egyik vezetője vállalta magára egy, az internetre feltöltött, tizenegy perces üzenetben.

A háromnapos túszdrámát és a rendőrségi akciót élőben közvetítettük.