Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drogkereskedőket végeztek ki Indonéziában, Hollandia és Brazília visszahívta nagyköveteit

2015.01.18. 08:05

Indonéziában kivégeztek hat drogkereskedőt, köztük öt külföldit: egy brazil, egy holland, egy nigériai, egy vietnami és egy malawi férfit, illetve egy indonéz nőt. Az ítéleteket vasárnap, helyi idő szerint röviddel éjfél után hajtották végre a Nusakambangan szigeten lévő börtönben. A kivégzések után Brazília és Hollandia is bejelentette, hogy visszahívja Jakartából nagykövetét, írja az MTI.

A halálos ítéleteket az után hajtották végre, hogy Joko Widodo indonéz elnök a múlt hónapban elutasította az elítéltek kegyelmi kérvényeit.

Az országunkban rendkívüli állapotok uralkodnak a drogcsempészet miatt. Nem fogok megkegyelmezni semmilyen elítélt drogkereskedőnek. Soha! Soha!

- indokolta döntését az államfő. 

Az indonéz elnök Dilma Rousseff brazil államfő közbenjárására sem volt hajlandó megkegyelmezni. A brazil elnök közvetlenül a kivégzések előtt is felhívta telefonon Widodót. A kivégzések után kiadott közleményben leszögezte, hogy a halálos ítélet végrehajtása nagyon kedvezőtlen hatással lesz a két ország kapcsolatára.

Hollandia is elítélte a kivégzéseket. Bert Koenders holland külügyminiszter leszögezte, hogy "ez egy kegyetlen és embertelen büntetés volt, amely felér az emberi méltóság és tisztesség elfogadhatatlan elutasításával".

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nagyon sajnálatosnak nevezte a kivégzéseket. Az EU nevében felszólította Jakartát, hogy vegye fontolóra a moratórium kihirdetését a halálos ítéletek végrehajtására.

Az indonéziai börtönökben és siralomházakban jelenleg 135 halálraítélt tartanak fogva, többségüket drogkereskedelem miatt ítéltek halálra. Közülük legalább 47-en külföldiek.