Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Ide bűzlik az ügyész öngyilkossága

2015.01.19. 13:35

Halva találták otthonában a Cristina Fernández de Kirchner argentin államfőt megvádoló ügyészt, néhány órával azelőtt, hogy az ügyben meghallgatta volna a kongresszus – írta az MTI.

Az 51 éves Alberto Nisman 2004 óta dolgozott az AMIA Buenos Aires-i zsidó központ ellen 1994-ben elkövetett, 85 emberéletet követelő merénylet ügyében folyó vizsgálaton, és

azzal vádolta meg az elnököt, hogy Irán érdekében járva akadályozta a nyomozást.

A férfit hétfőre virradóra találták meg Puerto Maderóban, a főváros egyik elegáns negyedében lévő lakásának fürdőkádjában. Viviana Fein ügyész megerősítette, hogy a holttest mellett egy 22-es kaliberű fegyvert találtak, és a férfi halálát lőfegyver okozta. 

Alberto Nisman a múlt héten kérte a vizsgálat indítását Kirchner asszony ellen. Azzal gyanúsította az államfőt, hogy késleltette a nyomozást, amelyben az argentin igazságszolgáltatás több iráni magas rangú tisztviselő ellen adott ki nemzetközi elfogatóparancsot. Héctor Timerman külügyminiszter határozottan tagadta Nisman ügyész vádját, és azt állította, hogy így próbálják destabilizálni a helyzetet kilenc hónappal az elnökválasztás előtt.

Húsz éve nem tudni, ki robbantott

Két évvel az Izrael Buenos Aires-i nagykövetsége elleni, 29 halálos áldozatot követelő merénylet után 1994-ben pokolgép robbant az argentin főváros zsidó kulturális központjánál, a hatalmas detonációban 85 ember meghalt, 300-an megsebesültek. A két merénylet hátterét nem sikerült felgöngyölíteni, a kudarcért többen Carlos Menem akkori köztársasági elnököt tették felelőssé.

Az argentin igazságszolgáltatás jelenlegi ismetei szerint Irán állt az AMIA elleni merénylet mögött, ezért most nyolc iráni vezető, közöttük Ahmad Váhidi volt védelmi miniszter és Akbar Hásemi Rafszandzsáni volt államfő kiadatását követeli. 

A populista Kirchner-kormányzat a mostani eljárást is igyekszik szabotálni, legalább is Nisman azt állította, olyan telefonbeszélgetésekről készült hangfelvételek kerültek a birtokába, amelyek arra utalnak, Irán kereskedelmi előnyök fejében megalkudott a kormányzattal. Irán és Argentína 2013-ban aláírt egy, a diplomáciai szaknyelvben "emlékeztető"-nek nevezett jegyzéket az AMIA-merénylet ügyében egy közös vizsgálóbizottság felállításáról és a nyolc gyanúsított teheráni kihallgatásáról. Az ebben foglaltak azóta sem valósultak meg.

Az ügyésznek vasárnap kellett volna a parlamentben benyújtania a vádakat alátámasztó bizonyítékokat, amelyek szerint Kirchner és Timerman külügyminiszter állítólag "büntetlenségi tervet" dolgozott ki "az iráni szökevények védelmére".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek