Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy iráni tábornokot is megölt az izraeli légicsapás

2015.01.19. 15:27

Az iráni forradalmi gárda egyik tábornoka és még öt iráni katona, valamint a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet hat fegyverese halt meg egy izraeli légicsapásban Szíria területén – jelentette az MTI.

A vasárnap a Golán-fennsíkon fekvő el-Kuneitra ellen végrehajtott támadás halottjai között van Imád Mugníjének, a Hezbollah 2008-ban meggyilkolt volt katonai parancsnokának a fia is. A katonák felderítő műveletet hajtottak végre. A támadás kiváltotta a Hezbollah híveinek haragját, de elemzők nem tartanak a háború kiszélesedésétől.

Az eddigi legsúlyosabb

Ez az egyik legsúlyosabb csapás a Hezbollahra a szíriai háború kezdete óta, amiben a szervezet Bassár el-Aszad elnök oldalán harcol a lázadók ellen. Imád Mugníje mellett a légicsapásban meghalt Mohamed Ísza, az iraki és szíriai hadműveletek egyik vezetője és a Hezbollah négy másik tagja – közölte a síita fegyveres szervezethez közel álló egyik vezető.

Egy izraeli biztonsági vezető vasárnap közölte, hogy aznap helikopterről légicsapást intéztek a zsidó állam elleni támadásra készülő "terrorista elemekre". A légicsapás következtében nőtt a feszültség Libanonban, ahol a hadsereg fokozta a járőrözést Izraellel közös határán.

Nem kommentálták

Izrael, ami a befolyásos libanoni szervezetnek szánt fegyverszállításokat akarja megakadályozni, több légicsapást is hajtott már végre Szíriában. A Hezbollah vezetői nem kommentálták nyilvánosan a vasárnapi légitámadást, a szervezet televíziója, az al-Manár a Közel-Kelet biztonságát fenyegető kockázatos kalandnak nevezte az izraeli katonai lépést.

Az eredetileg a zsidó állam elleni harcra összpontosító Hezbollah aktívan részt vesz a szíriai harcokban a kormányerők oldalán. Erőit alaposan lekötik a harcok, és a szíriai konfliktus miatt Libanon helyzete meglehetősen kényes, így a Hezbollah aligha nyit újabb frontot Izrael ellen. Így elemzők szerint várhatóan olyan reagálást talál majd, amely nem vezet nyílt ellenségeskedéshez.