Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megmenekült a francia elnök

2015.01.19. 12:10

Egy terrortámadásban mindig szükség van vezetőre, és ezt az igényt mi sem jelzi jobban, hogy hiába halmoztak hibát hibára a francia hatóságok a Charlie Hebdo támadóinak üldözésénél, Francois Hollande népszerűsége rekordmértékben megugrott. Az MTI által idézett BVA közvélemény-kutató intézet  felmérése alapján 21 százalékot javult, így már 40 pontos az államfő támogatottsága. Azaz kis politikai cinizmussal azt mondhatjuk, hogy a terroristák lényegében megmentették Hollande elnökségét. 

Hasonlóan gyors és nagy támogatottság-növekedést korábban csak Francois Mitterrand elnök ért el, közvetlenül az 1991-es öbölháború előtt, az ő népszerűsége akkor 19 százalékponttal ugrott meg.    

A sokk miatti nemzeti összefogásból a 2014 áprilisában kinevezett Manuel Valls miniszterelnök is profitálni tudott: népszerűsége hat százalékponttal, nő 44-re nőtt decemberhez képest. Egy másik közvélemény-kutató, az Odoxa szerint a franciák 58 százaléka "jó miniszterelnöknek" tartja Vallsot, ennél az intézetnél 13 százalékot javult december óta a mutatója.