Szilárda
-4 °C
3 °C

Kanadai erők szárazföldön csaptak össze az Iszlám Állam fegyvereseivel

2015.01.19. 22:02 Módosítva: 2015-01-19 22:54:24

Kanadai különleges erők összecsaptak Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseivel, miközben felderítést végeztek – jelentette az MTI. A CBC News szerint az eset valamikor a múlt héten történt, de csak hétfőn jelentették be.

Ez az első ismertté vált eset, amiben az Egyesült Államok vezette koalíció szárazföldi alakulatai harcba szálltak az iszlamistákkal. Kanada – más országokhoz hasonlóan – légierőt és különleges egységeket küldött Irakba az Iszlám Állam ellen. A hivatalos álláspont az, hogy ezeknek az egységeknek az iraki hadsereg és a kurd önvédelmi milícia kiképzése a feladatuk.

A kanadai kormányzat az önvédelem jogára hivatkozott az összecsapás magyarázataként. „A tény, hogy tűzpárbajt vívtunk, nem jelenti azt, hogy ebből harci küldetés lesz” – jelentette ki Michael Rouleau tábornok, a kanadai különleges hadműveletek parancsnoka egy sajtótájékoztatón.

A tábornok a részletekről annyit mondott, hogy az összecsapás az elmúlt hét nap során zajlott le. Az alakulat egy koalíciós légi csapás előkészületeit fejezte be éppen a fronttól több kilométerre, az ország északi részében. Ekkor előbbre mentek, hogy megnézzék, amit a térképen már megbeszéltek, és megerősítsék a tervet, amikor aknavető- és géppuskatűz alá kerültek. 

Kanadai részről senki sem sérült meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!