Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Brazil időjárás-jelentés: korlátozni kellett az áramellátást a hőség miatt

2015.01.20. 05:56 Módosítva: 2015-01-20 07:13:14

Brazília több pontján korlátozni kényszerültek, néhány helyen pedig teljesen le is állították a szolgáltatók az áramellátást, amely rendkívüli mértékben megnövekedett a nyári hőség miatt, írja az MTI.

A regionális energiavállalatok az országos energiahatóság (ONS) iránymutatásait követve jártak el így hétfőn. Az ONS szerint az áramszolgáltatás összeomlásának megakadályozására elrendelt „gördülő áramszünetre” a tartós hőség következtében megnövekedett energiafogyasztás miatt volt szükség. Sao Paulóban például csaknem 37 fokot mértek a hét első napján.

A dél-amerikai országban a nyári hónapokban, főként januárban és februárban erősen nő az energiafelhasználás, mert a lakásokban és az üzletekben szinte állandóan üzemelnek a légkondicionáló és az egyéb nagy energiaigényű berendezések.

Az energiafogyasztás átmeneti korlátozása az egyik Sao Pauló-i metró működését is érintette, Rio de Janeiro szövetségi államban pedig automatikusan lekapcsolt az Angra I atomerőmű. A korlátozások Espírito Santo, Minas Gerais, Paraná, Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Goiás és Rondonia államokat is érintették.