Alfréd
5 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Megsebesült az Iszlám Állam vezetője

2015.01.20. 09:49

Megsebesült az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi - jelentette ki az Al-Hajat című arab nyelvű újságnak Haider al-Abádi iraki kormányfő.

Abu Bakr al-Bagdadi a szíriai határ közelében lévő Káim városában „egy iraki légi csapás következtében sebesült meg, de csodával határos módon túlélte a támadást” – írta az MTI szerint a lap.

Az iraki kormányfő szerint a szunnita terrorszervezet vezetője ideje nagyobbik részét Szíriában tölti. Az al-Hajatnak adott interjújában Haider al-Abádi arról is beszél, hogy véleménye szerint az Iszlám Állam jelentette fenyegetés miatt számos nyugati ország vezetése átértékelte teendőit.

Példaként Abádi azt hozza fel, hogy szinte senki nem beszél már a szíriai elnök hatalomból való eltávolításának szükségességéről. „Erről a követelésről megfeledkeztek, vagy legalábbis későbbre halasztották” – írja a lap.

Abádi rámutatott arra is, hogy az Egyesült Államok és Irán közelebb került egy kétoldalú megállapodáshoz. „Az Iráni Iszlám Köztársaság vezetése jelenleg azon igyekszik, hogy népének értésére adja, az Egyesült Államok valóban megállapodásra akar jutni” – vélekedett az iraki miniszterelnök.

Két igazolványkép, saccolt születési dátum, egymilliárd dollárra becsült költségvetés – ennél sokkal többet sokáig nem tudtunk Abu Bakr al-Bagdadiról, akinek az al-Kaidából kidobott dzsihádista szervezet fejeként minden oka megvan a titkolózásra, ezért hívják Láthatatlan sejknek is: portrénkat itt olvashatja róla.