Tekla
5 °C
19 °C

Terror: Franciaország nagyon bekeményít

2015.01.21. 12:44 Módosítva: 2015.01.21. 13:59

A párizsi terrortámadásokat követően a francia kormány az elkövetkező három évben 735 millió eurót irányoz elő terrorellenes intézkedésekre - jelentette az MTI.

Manuel Valls miniszterelnök a szerdai kormányülést követően elmondta, hogy a titkosszolgálatoknak mintegy 3 ezer embert kell megfigyelés alatt tartaniuk.

Jelenleg közel 1300 olyan ember, francia és Franciaországban élő külföldi áll megfigyelés alatt, akiknek közük van szíriai és iraki terrorhálózatokhoz. Ez 130 százalékos emelkedés egy év alatt. Ehhez jön még 400-500 olyan ember, akik régebbi hálózatokban érintettek, plusz még a legfőbb aktív személyek a frankofón internetes dzsihadista szférában. Ez összesen 3 ezer megfigyelt.

A terrorizmus elleni szerveknél 2680 új munkahelyet hoz létre a kormány az elkövetkező három évben, ebből 1400 a belügyminisztériumban, 350 az igazságügyi és 250 a védelmi tárcánál jön létre.

A hírszerzés terrorelhárítási részlege 1100 fővel bővül, 500-an a belbiztonsági igazgatást erősítik, 500 új állás jön létre a hírszerzés területi szerveinél és százzal többen fognak dolgozni a rendőrség hírszerzési igazgatóságán.

A kiemelt személyek és a határok védelmét, valamint a rendőrség légijárműparkját megerősítik. Az új állások létrehozása 425 millió euróba kerül.

Ezeket a kiadásokat megtakarítással kompenzáljuk, az állami kiadások leszorításával, évről évre

- közölte Valls.

A miniszterelnök szerint a közterületen dolgozó rendőrök védelme elsőbbséget élvez, ezért olyan új felszerelésekkel, golyóálló-mellényekkel és sisakokkal látják el őket, amelyek a támadó fegyverekkel szemben is ellenállók.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a börtönökben jelenleg szolgálatot teljesítő 182 imám mellé további hatvan muzulmán vallású egyházi segítőt vesznek fel, valamint

öt olyan börtönkörzetet hoznak létre, ahol külön zárkákban tartják fogva a radikális iszlamista elítélteteket.

Eddig egy ilyen hely működött kísérleti jelleggel a Fresnes-i fegyházban, Párizs egyik elővárosában, ahol 23 dzsihadista tölti a büntetését. Az elkülönítés célja, hogy megakadályozzák a radikális vallási igehirdetést és a nyomásgyakorlást az elítéltek között, és a radikalizálódott emberekkel külön-külön tudjanak foglalkozni a fegyőrök.

A kormány egy internetes oldalt is létrehoz, amelyen a dzsihadista toborzás elleni küzdelem eszközeiről tájékoztat. Terrorizmussal kapcsolatos cselekményért elítélt vagy gyanúba keveredett emberekről külön nyilvántartást vezetnek ezután a hatóságok egy bíró felügyelete alatt. Az érintett személyeknek meghatározott időkben be kell jelenteniük a lakcímüket, minden lakhelyváltozásukat jelezniük kell és azt is be kell jelenteniük, amikor külföldre utaznak.

A radikalizálódás megelőzésére 60 millió eurót költ a következő három évben a kormány. Valls arra is ígéretet tett, hogy "a következő hónapokban" egy új hírszerzési törvénytervezet kerül a parlament elé, amely a titkosszolgálati szerveknek új jogi eszközöket biztosít a feladatuk teljesítéséhez, "garantálva a tevékenységeik külső és független ellenőrzését".