Valér
-1 °C
0 °C

9 nappal a merényletek előtt igazoltatták az egyik terroristát

2015.01.21. 12:05 Módosítva: 2015-01-21 13:11:44

Amedy Coulibalyt, a párizsi terrortámadások egyik elkövetőjét december 30-án egy rutinellenőrzés során igazoltatta két motoros rendőr Párizsban - írja az MTI a Le Canard Enchainé című szatirikus hetilapra hivatkozva.

A január 8-i montrouge-i lövöldözés és a másnap, a párizsi kóser élelmiszerboltban végrehajtott túszejtés elkövetőjét alig tíz nappal korábban Párizs XIX. kerületében leintette rutinellenőrzésre két rendőr. A férfi egy bérelt gépkocsit vezetett, a járműben ült felesége, Hayat Boumeddienne is, aki jelenleg feltehetően Szíriában tartózkodik.

A lap szerint az autót 11 óra 45 perckor állították meg a rendőrök. Amedy Coulibalynak még nem volt kiállítva a jogosítványa, mert a járművezetői vizsgát december 10-én tette le. Az autót felesége nevére bérelték ki. A rendőrök a rutinellenőrzések során megszokott ügymenetnek megfelelően ellenőrizték a keresett személyek listáját, amelyen megtalálták Coulibaly nevét.

A terrorelhárítási szervek utasításaként az szerepelt, hogy a "rendőri erők próbáljanak meg minél több információt begyűjteni anélkül, hogy az ellenőrzött személy gyanakvását felkeltenék, aki veszélyesnek tekintendő és iszlamista szervezethez tartozik". A lap szerint a rendőrök azonnal tájékoztatták feletteseiket és a terrorelhárítási szerveket az ellenőrzésről, de azok nem reagáltak, ezért a rendőrök hagyták a párt elmenni.

Coulibaly és felesége néhány órával később Spanyolországba indult, ahonnan Hayat Boumeddienne január 2-án három férfival Isztambulba repült, onnan pedig január 8-án továbbment Szíriába. Coulibaly visszatért Párizsba a terrortámadások végrehajtására. A lap szerint a motoros rendőrök semmilyen hibát nem követtek el, miután azt kapták utasításba, hogy nem kell előállítaniuk a dzsihadistát.

A Le Canard Enchainé közzétette az ellenőrzés jegyzőkönyvének másolatát is. A párizsi merényletekben, amelyeket Coulibaly a Kouachi testvérekkel összehangoltan követett el, 17-en vesztették életüket. Coulibaly Montrouge-ban lelőtt egy rendőrnőt, a párizsi kóserboltban túszul ejtett több mint húsz ember közül pedig négyet megölt. A túszszabadítás közben a terroristát tűzharcban megölték a kommandósok.

Vádat emeltek Coulibaly segítői ellen

Terrorszervezettel kapcsolatos bűnszövetkezet és fegyvertartás címén vádat emelt az ügyészség a négy, 22 és 28 év közötti gyanúsított ellen a 17 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek ügyében. A vád szerint logisztikai segítséget nyújtottak az egyik elkövetőnek. Az ügyészség nem vádolja őket a merényletekben való közvetlen közreműködéssel, ezért bűnrészesség velük szemben a vád. A nyomozók munkáját DNS-minták, ujjlenyomatok, a mobiltelefonokról indított hívások listája és térfigyelő-kamerák felvételei segítették.

Hárman közülük vele voltak, amikor megvette azt a gépkocsit, amelyet a túszejtés közelében találtak meg a rendőrök, és ők vásárolták meg a terrorista felszerelését. Az ügyész elmondta, hogy ez a felszerelés az, amit Coulibaly magán viselt, amikor a kommandósok lelőtték, illetve amit a Gentilly nevű elővárosban bérelt lakásában találtak. A számlákat az egyik gyanúsított lakásában találták meg. A terrorista és a négy gyanúsított között állandó volt a kapcsolattartás: az elmúlt négy hónapban 360 SMS és 13 hívás történt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!