Ott vagyunk-e Putyin kedvenc országai között?

2015.01.21. 14:57
Három elnöki ciklusa alatt eddig összesen 58 országba látogatott el államfőként Vlagyimir Putyin orosz elnök, a legtöbbször Ukrajnában, Belaruszban és Németországban járt, Közép-Kelet-Európa viszont nem tartozik a kedvenc úti céljai közé. A szomszédos országok közül a legtöbbször Ausztriát kereste fel, Magyarország még a második, idén februári látogatással sem emelkedik ki a közép-kelet-európai mezőnyből.

Putyin egyik első látogatása elnökként Kim Dzsongil meghívására Észak-Koreába vezetett 2000-ben, és még abban az évben felkereste a legtöbb olyan országot, amellyel az elmúlt 14 évben szoros kapcsolatot ápolt: járt Németországban és Olaszországban, volt Kínában, Belaruszban, Üzbegisztánban és Tádzsikisztánban is. 

Az orosz elnök utazásai nem fednek fel nagyon meglepő dolgokat Oroszország geopolitikai helyezkedéséről, hiszen a látogatások számából az rajzolódik ki, hogy Putyin a legtöbbször a volt szovjet köztársaságokban járt, Európa legtöbb országában is tett udvariassági látogatást, és nagyon szoros kapcsolatokat ápol Kínával, ahol az útjai során többször vett részt az egész ázsiai térséget felölelő konferenciákon.

Putyin elnöki látogatásait (2008 és 2012 miniszterelnök volt Putyin, azok az útjai nem szerepelnek itt) ebben az infografikában összesítettük, a nagyobb képért kattintson!

putyin infog
Fotó: szarvas

Az európai uniós államok közül Putyin a legtöbbször Németországot kereste fel, ott 2001 és 2014 kivételével minden évben tartottak kétoldalú tárgyalásokat az éppen aktuális német állami vezetőkkel. A tavalyi látogatás valószínűleg a januárban kitört ukrán válság maradt el, ami után a nyugat-európai politikusok nem szívesen mutatkoztak az orosz elnök társaságában.

Putyin másik két kedvenc európai országa Franciaország és Olaszország. Ez utóbbi országban főleg akkoriban járt sokat, amikor Silvio Berlusconi olasz exkormányfő még hatalmon volt, vele ugyanis nagyon jó kapcsolatokat ápolt. Franciaországban pedig az elmúlt idők egyik legrendhagyóbb elnöki látogatására került sor 2014-ben: a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulójára rendezett megemlékezésen – az ukrajnai konfliktus mélypontján – Putyin az ukrán elnökkel, Petro Porosenkóval állta végig az ünnepséget. A két elnök állítólag kezet fogott, de nem beszélt egymással.

Ami meglepő, hogy Brüsszelben, az unió fővárosában például csak egyszer járt az orosz elnök, mégpedig tavaly január végén egy EU–Oroszország-csúcstalálkozón, ahol főként az akkor éppen kitörő ukrán válságról volt szó. Az európai országok közül egyébként azok érdeklik a legkevésbé Putyint, ahol hagyományosan minden rendben van: Svédországban, Dániában és Svájcban például csak miniszterelnökként járt, Norvégiába és Finnországba pedig csak egyszer ment el.

Közép-Kelet-Európát sem kereste fel túl gyakran. Putyin két legfontosabb látogatása a régióban a 2001-es szlovéniai és a 2005-ös szlovákiai út, ekkor ugyanis nemcsak a szlovén és a szlovák állami vezetőkkel, hanem George Bush amerikai elnökkel is találkozott, ami súlyt adott a fogadó országoknak is. A Magyarországgal szomszédos országok közül – Ukrajna kivételével – Ausztriában járt a legtöbbször, kétszer elnökként és egyszer miniszterelnökként. Szlovéniát és Szerbiát szintén felkereste elnökként és kormányfőként is, Horvátországban pedig elnöki minőségében járt kétszer.   • Tippek
  • Bankszámla