Volt francia katonák harcolnak az Iszlám Államban

2015.01.21. 18:32

Tucatnyi volt francia katona harcol jelenleg a dzsihadisták oldalán Irakban és Szíriában, közülük többen a különleges erők vagy az Idegenlégió soraiban szolgáltak - állította meg szerdán az RFI, a külföldre sugárzó francia közszolgálati rádióadó és a L'Opinion című liberális napilap.

Az MTI szerint Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter részben megerősítette az értesülést. „A dzsihadista kaland által megkísértett volt katonák esete nagyon ritka. A francia katonai biztonsági szolgálat (DPSD) fokozni fogja az éberségét és a DPSD eszközeit meg fogjuk erősíteni” – mondta a tárcavezető a francia kormány terrorellenes intézkedéseiről szóló sajtótájékoztatón.

Az RFI szerint a dzsihádra jelentkező francia katonák többsége az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet soraiban harcol. Egyikőjük egy tucatnyi franciából álló csoport parancsnoka, amely a Szíria észak-keleti részén található Deir ez-Zór térségében harcol.

„Mások a robbanószerekhez értenek. Húsz év körüli fiatalokról van szó. Van, aki közülük a keresztényről a muzulmán hitre áttért, mások muzulmán-arab kultúrájúak” – olvasható a rádió honlapján közölt cikkben. Többen közülük korábban az Idegenlégió kötelékéhez tartoztak vagy ejtőernyősök voltak. Ezen dzsihadisták közül egyesek maguk közölték a közösségi oldalakon, hogy korábban francia katonák voltak.

A L'Opinion azt írta, hogy egyikük a délnyugat-franciaországi Bayonne városának 1-es számú tengerészgyalogsági ejtőernyős ezredénél szolgált, ami a francia hadsereg egyik elitalakulata, s a különleges erők parancsnokságához tartozik. Ennél az alakulatnál a katona kommandós képzést kapott.

Ez az észak-afrikai családból származó férfi a lap internetes oldala szerint öt évig szolgált a francia különleges elitalakulatnál, aztán pedig egy biztonsági cég megbízásából az Arab-félszigeten olajtelepeken dolgozott. „Ez idő alatt radikalizálódott fokozatosan, szakállt növesztve és az iszlamista ideológiát magáévá téve” – tette hozzá a lap, amely úgy tudja: a férfi az elbocsátását követően utazott Szíriába.

Korábbi cikkünkben jártuk körbe a külföldi harcosok hazatérését: Unom a dzsihádot, hazajönnékEzektől a terrorszervezetektől retteg a világ címmel írtunk a legnagyobb szervezetekről  • Hírek
  • Hírek