Jusztina
1 °C
16 °C

Korrupcióval gyanúsítanak egy román alkotmánybírót

2015.01.22. 14:38

Bűnvádi eljárást indított Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) csütörtökön Toni Grebla alkotmánybíró ellen. Az MTI szerint Greblát befolyással való üzérkedéssel és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják.

Előzetes letartóztatásához vagy bíróság elé állításához a DNA-nak meg kell szereznie a szenátus felhatalmazását, minthogy a kormányzó Szociáldemokrata Pártban politizáló Greblát 2013-ban a szenátus választotta az alkotmánybíróság tagjává.

Toni Grebla az egyik leggazdagabb olténiai üzletember, az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő Ion Bircina lányának násznagya. A DNA azzal gyanúsítja az alkotmánybírót, hogy  befolyása latba vetésével segítette Bircina üzleti tevékenységét, amiért egy luxusautót és telefont kapott használatba annak egyik cégétől.

A DNA szerint Grebla valójában társtulajdonosként, cégvezetőként vett részt egy Gorj megyei struccfarm üzemeltetésében. Mivel azonban ez összeférhetetlen volt szenátori, majd alkotmánybírói státusával, ezt vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel.

A gyanú szerint Grebla már alkotmánybíróként segédkezett több Oroszországba irányuló exportszállítmány vámnyilatkozatának meghamisításában, amellyel állítólag az Európai Unió elleni orosz húsembargót játszották ki a gyanúsítottak.

A DNA csütörtökön Bircinát is előállította. Kihallgatása előtt azt mondta az újságíróknak: sosem vesztegetett meg senkit, csak "okos fiú" volt, és így "annyi pénze van, hogy nem is tudja mit kezdjen vele". Arra a kérdésre, hogy Greblanak is adott-e belőle, azt mondta: csak természetes, hogy a "családban" kisegítik egymást.

Bircina 2010-ben látványos esküvőt rendezett lányának. A lakodalomra - amelyen a későbbi alkotmánybíró násznagyként volt jelen - az örömapa három helikoptert bérelt a násznép számára, amelyek fél óráig a Csók kapuja - a híres román szobrászművész, Costantin Brancusi köztéri alkotása - felett köröztek, amíg a szertartás befejeződött.

A Grebla ellen felmerült korrupciógyanú megrendítheti a román alkotmánybíróságba vetett bizalmat. A taláros testület nem az igazságszolgáltatás része, hanem a jogszabályok felett gyakorol alkotmányossági kontrollt. Az alkotmánybíróság felett senki sem gyakorol ellenőrzést, határozatai megfellebbezhetetlenek. Az alkotmánybíróság csütörtökön közleményben reagált a testület tagja ellen indított bűnvádi eljárás hírére. A taláros testület szerint Greblat is megilleti az ártatlanság vélelme, mandátumát akkor függeszthetik fel, ha vádat emelnek ellene, vagy ha előzetes letartóztatásba helyezik, és akkor szűnik meg megbízatása, ha jogerősen elítélik.