Izabella, Dalma
13 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Megvan, kivel nem lehet viccelni! Nem, nem Mohamed, és nem is Jézus!

2015.01.22. 16:09 Módosítva: 2015.01.29. 12:29
A Charlie Hebdo egyik karikatúráját merészelte átrajzolni egy francia gimnazista. A rendőrök szerint itt a szólásszabadság határa: letartóztatták a fiút a terrorizmus dicsőítéséért.

Vajon hol vannak a szólásszabadság határai? Vajon meg lehet-e bántani milliók vallási érzékenységét? A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni véres támadás óta sokan vitáznak ezen a világban, de arra senki nem számított, hogy a francia rendőrség ilyen gyors és frappáns választ ad. Az előzetes letartóztatással nyomatékosított jogértelmezés szerint ugyanis bármivel lehet viccelni, kivéve a Charlie Hebdóval.

Egy 16 éves gimnazistát ugyanis azért vettek őrizetbe Nantes-ban, mert aktualizálta a francia Hócipő egyik híres címlapját. Az eredeti karikatúrán Mohamed próféta a Koránt tartja maga elé a golyózáporban, és azt mondja: „Ez szar, nem véd a golyók ellen.” Az átrajzolt karikatúrán viszont ezt az egyiptomi tüntetésekre reagáló címlapot tartja elé Stéphane Charbonnier, azaz a Charlie Hebdóban Charb néven rajzoló karikaturista. Charb egyik annak a 12 embernek, akik a szerkesztőség elleni támadásban meggyilkoltak a terroristák.

Ezek után a karikatúra szöveget nem nehéz kitalálni: a Charlie Hebdo nem véd a golyók ellen.

A karikatúra, amiért letartóztatnak
A karikatúra, amiért letartóztatnak

A 16 éves gimnazista ellen terrorizmus dicsőítése a vád, amiért akár többévnyi fegyházat is kaphat. Nem ez az első eset, hogy ezzel a váddal  előzetes letartóztatásba helyeznek valakit. Tegnap két diáklányt kaptak el a rendőrök, mert hangosan azt kiabálták, hogy ők a Kouachi fivérek női változata, és nemsokára már gépfegyverük is lesz. A múlt héten pedig Dieudonné M'bala M'bal humoristát tartóztatták le ugyanezzel a váddal. A stand-up komikus bűne annyi volt, hogy a vasárnapi párizsi terrorizmus elleni menet után ezt írta ki Facebook-oldalára: „Je me sens Charlie Coulibaly” (Charlie Coulibalynak érzem magam).

Hogy ez mégis miért olyan nagy bűn? Hát mert Dieudonné a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége és azt követő terrortámadások áldozataira emlékező tüntetők „Charlie vagyok” jelszavát úgy forgatta ki, hogy hozzátette a párizsi kóser élelmiszerboltban négy túszát megölő Amédy Coulibaly vezetéknevét.