Konrád, Tivadar
5 °C
22 °C

Meghalt Szaúd-Arábia királya

000 REF30174
2015.01.23. 06:15

Meghalt a szaúd-arábiai uralkodó. A kilencvenegy éves Abdallah bin Abdel-Aziz 2005 óta állt az olajban gazdag szunnita vezetésű ország élén. Csütörtök éjjel érte a halál, írja az MTI.

Az al-Dzsazíra hírtelevízió értesülései szerint az uralkodót a muszlim hagyományoknak megfelelően még pénteken eltemetik.

Abdallah király az Egyesült Államok szövetségese volt, támogatta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szembeni harcot és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni koalíciót. Uralkodása alatt azonban Szaúd-Arábia továbbra is ultrakonzervatív ország maradt, noha Abdallah nevéhez több - megfigyelők szerint nyugati szemmel óvatosnak tűnő, szaúdi mércével mérve viszont jelentősnek mondható - reformkezdeményezés is fűződött.

2011-ben például ígéretet tett arra, hogy a nők is szavazati jogot kapnak a helyhatósági választásokon (az abszolút monarchiában csak helyhatósági voksolást szerveznek), jelöltethetik magukat különféle posztokra és bekerülhetnek a parlamentet helyettesítő Tanácskozó Gyűlésbe is.

Abdallah uralkodása idején engedélyezték a nőknek, hogy - meglehetősen szigorú feltételek teljesülése esetén - autót vezessenek. Az uralkodó fontosnak tartotta a fiatalok munkanélküliségének csökkentését és a felzárkóztatást, többek közt az oktatás területén.

Abdallah több mint két évtizedig volt meghatározó alakja a szaúdi politikának: trónra lépése előtt tíz évig régensként irányította az országot, miután testvére, Fahd király agyvérzést kapott. Fivére 2005-ben bekövetkezett halála után lett király, 80 éves múlt akkor.

Abdallah az ország története egyik legkedveltebb uralkodója volt, részben a már említett reformok révén. Népszerűsége hozzájárult ahhoz, hogy a 2011-es arab tavasz idején Szaúd-Arábiában csak kevés tüntetés volt, azokkal szemben viszont kemény fellépést rendelt el. Különösen a fiatalok kedvelték, és tekintettel arra, hogy a sivatagi királyság lakosságának 60 százaléka 30 év alatti, ez jelentős támogatást jelentett számára.

Abdallah halálával a trón Szalman bin Abdel-Aziz hercegre, az elhunyt uralkodó 79 éves fivérére szállt. Szalman herceg egészségi állapota sokakban aggodalmat kelt, nemrég ugyanis agyvérzése volt, ami miatt nem tudja mozgatni egyik karját. Az új uralkodó pénteken bejelentette, hogy egyik fivérét, Mukram herceget nevezte ki trónörökösnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!