Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Újból invázió indult meg Kelet-Ukrajnában

2015-01-24T120431Z 1440304619 GM1EB1O1JNP01 RTRMADP 3 UKRAINE-CR
2015.01.24. 11:50

A donyeck megyei rendőrparancsnok szerint a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit Grad rakétavetőkkel lőtték szombaton oroszbarát szakadár erők, írja az MTI. A BBC helyi értesülései alapjánazt állítja, 27-en meghaltak, az Interfax ezen túl 92 sérültről számol be. A szakadárok tagadják, hogy támadták volna az Azovi-tenger partján fekvő várost.

Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője pénteken bejelentette, hogy nem folytatják a tűzszüneti tárgyalásokat, és nagyszabású offenzívát indítanak a megye egészének elfoglalására. És bár pénteken még cáfolta azt, hogy támadást indítottak volna a város bevételére, szombaton már egy donyecki háborús emlékünnepségen harciasan jelentette ki:

Offenzívát indítottunk Mariupolban, és ez támadás méltó emlékművet állít halottainknak.

A szakadár entitás "védelmi minisztériuma" szombaton egyértelmű dezinformációnak nevezte az ukrán média jelentéseit a Mariupolt ért tüzérségi támadásról. 

Az ukrán hatóságok terrorcselekménynek minősítették a támadást, hangsúlyozva, az érintett lakónegyedekben egyetlen ukrán katonai állás sem volt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) azonnali lépéseket sürget az utóbbi napokban hevessé vált kelet-ukrajnai összecsapások leállítása érdekében.

Mariupol stratégiai jelentőségét az adja, hogy elfoglalásával Oroszország előtt megnyílna az út ahhoz, hogy szárazföldi összeköttetést teremtsen a tavaly márciusban Ukrajnától elszakított Krím félszigettel, amelynek ellátása igen nehézkes a Fekete- és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoroson keresztül.

Szerhij Kozlov, a szakadár Luhanszki Népköztársaság (LNR) "népi milíciájának" parancsnoka szombaton tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők előző nap Grad rakétavetőkkel csapásokat mértek Luhanszk külvárosaira. A támadás következtében egy ember megsebesült - mondta, s azt hangoztatta, hogy "az ellenség tudatosan a békés lakosságot veszi célba". "Az utóbbi két napban az ellenség több mint harminc csapást mért egységeink állásaira és lakott településekre" - állította Kozlov.

A szakadár katonai vezető azt állította, hogy pénteken az ukrán fegyveres erők 40 katonája halt meg az LNR népi milíciájával vívott harcokban, valamint két harckocsit, két páncélozott harcjárművet és más technikai eszközöket is veszített a harcokban. Kozlov közlése szerint az ukrán erők a jelenleg 160 kilométeres front minden szakaszán megpróbáltak áttörni, "de mindenütt derekas ellenállásba ütköztek egységeink részéről".

Az ukrán védelmi minisztérium szombaton azt közölte, hogy a szakadár erők az éjjel 27 támadást intéztek ukrán katonai állások ellen. Egy harctéri parancsnok a TSZN ukrán tévének azt mondta, hogy a Luhanszk és Donyeck között félúton fekvő Debalceve városából a szakadárok heves támadásai miatt tömegesen menekül a lakosság.

A védelmi tárca a Unian hírügynökségnek adott összesítése szerint január 17-22. között a "terrorista" (szakadár) erőkkel vívott harcban mintegy 600 fegyverest és orosz katonát "tettek ártalmatlanná", további 175-öt pedig megsebesítettek, miközben az ukrán fegyveres erők 18 katonájukat vesztették el, 235 emberük pedig megsebesült.