Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Fotók kerültek ki az egyiptomi tüntető nő lelövéséről

2015.01.25. 17:14
Legkevesebb tizenhat ember, köztük egy rendőr vesztette életét és mintegy hatvanan sebesültek meg az egyiptomi forradalom negyedik évfordulója körüli megmozdulásokon vasárnap, írja az MTI az egyiptomi egészségügyi minisztérium nyomén. Egy Kairóban lelőtt nő haláláról több fénykép is felkerült az internetre.

Egy belügyminisztériumi közlemény szerint az ország különböző pontjain történő "zavargások" miatt összesen 150 embert vettek őrizetbe. Kairóban még az esti órákban is lehetett kisebb gyülekezéseket látni, több helyütt lövések dördültek el, a belvárosban tankok és páncélozott katonai járművek állomásoztak, az utcákon egyenruhás és civil rendőrök járőröztek.

Egy állítólag fegyvert viselő demonstrálót Alexandriában lőttek le a biztonsági erők tagjai. Egy észak-kairói szegénynegyedben, el-Mataréjában két tüntető vesztette életét a rendőrséggel vívott összecsapásban, két emberrel pedig saját pokolgépük végzett, amelyet éppen egy villanypózna alá akartak helyezni. Egy tüntető nőt még szombat este lőttek agyon Kairóban.

A szombat este agyonlőtt tüntető nő, Saimáa esz-Szabág a Szocialista Népszövetség Párt egyik tisztségviselője volt. A boncolás eredményei szerint háromtól hét méterig terjedő távolságból, hátulról lőttek rá, és a sörétes lövedékek az áldozat szívén és tüdején ejtettek halálos sebeket. (További, sokkoló képeket itt nézhet meg.)

A törvényszéki orvosi jelentés szerint ugyan a halált okozó fegyver "a rendőrök és a polgárok között egyaránt használatos", a Szocialista Népszövetség Párt vezetői egy vasárnapi sajtótájékoztatón a "brutálisan fellépő" rendvédelmiseket vádolták Szabág meggyilkolásával. Elmondásuk szerint a fiatal nőt a "békés menetet" feloszlató maszkírozott rendőrök egyike lőtte hátba.

Számos, az eset helyszínén készült felvétel kering a közösségi hálókon, amelyeken a hátán és arcán meglőtt, ájult politikus látható. A gyilkosság pillanatáról nincsenek képek, ugyanakkor az egyik videó azt mutatja, amint fekete álarcot viselő, sörétes puskákat a kezükben tartó rendőrök közelednek a már földön fekvő nő felé. A felvételen lövéseket is lehet hallani, és valaki többször azt kiáltja: lőj!

A fokozott rendőri készenlét ellenére országszerte számos tiltakozó akcióra került sor; a biztonsági erők esetenként sörétes lőfegyvert és könnygázt vetettek be a tüntetések feloszlatásakor. Több helyen robbantottak, egyebek mellett a kelet-kairói Alf-Maszkan negyedben, ahol két rendőrt sebesített meg egy pokolgép, egy másik robbanószerkezet pedig átmenetileg megszakította a vasúti forgalmat a Kairó és Alexandria közötti vonal egyik szakaszán. Előbbi merényletet a főleg Kairó környékén tevékeny Adzsnád Miszr (Egyiptom katonái) nevű terrorszervezet vállalta magára.

Az Alexandriában megölt demonstráló a belügyminisztérium közleménye szerint a 2013-ban megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség tagja volt. A tárca sajtóosztálya egy fotót is közzé tett, amelyen a földön fekvő, agyonlőtt ember mellett egy gépkarabély hever.

A 18 napos felkelés tavalyi évfordulóján több tucat ember vesztette életét. Az utóbbi héten elhangzott felszólalásaikban az ország vezetői határozott fellépést ígértek a közrend megbontóival szemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?