Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titokzatos drón szállt le a Fehér Háznál

2015.01.26. 16:56
Egy kisméretű drónt találtak a washingtoni fehér házi komplexum területén - közölte hétfőn az amerikai elnöki hivatal.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta, hogy a szerkezet nem jelentett veszélyt. Az elnök biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service egyelőre nem közölt részleteket az incidensről, jelenti az MTI helyszíni tudósítója.

Barack Obama elnök és a first lady jelenleg Indiában tartózkodik. Egyelőre nem világos, hogy az elnöki házaspár két lánya, Sasha és Malia, valamint a nagyanyjuk, Marian Robinson a Fehér Házban volt-e, amikor a drónt hétfőre virradóra megtalálták.

Pirkadat előtt rendőrségi és tűzoltóautók vették körül a Fehér Házat. A zárlatot hajnali 5-kor oldották fel és akkor kezdték el beengedni a komplexumban dolgozókat. 

Az elmúlt hónapokban több incidens is megkérdőjelezte a Secret Service hatékonyságát. Ezek közül a legkínosabb az volt, hogy egy veterán katona, Omar Gonzalez szeptember 19-én egy bicskával a zsebében képes volt bejutni a Fehér Házba. 

Októberben lemondásra kényszerült Julia Pierson, a szolgálat első női igazgatója, január közepén pedig a Secret Service négy másik vezetőjének lefokozását is bejelentették.

A belbiztonsági minisztérium december 18-án megjelent jelentése megállapította, hogy a Sercet Service-nél alacsony szintű a szakmai morál és hogy a szolgálatnál határozott vezetésre van szükség. A dokumentum értelmében egyébként a Fehér Ház kerítését a lehető leggyorsabban magasabbra kell cserélni.

Frissítés: Egy marokkói férfi korábban drónnal akart bombázni

A Secret Service tájékoztatása szerint az alacsonyan szálló, mintegy 60 centiméter átmérőjű kvadkoptert hajnali 3 óra 8 perckor észlelte egy egyenruhás őr, mielőtt az a Fehér Háztól délkeletre lezuhant. 

Nicole Mainor, a szolgálat szóvivője közleményben tudatta: nyomozás indult annak megállapítására, hogy honnan származik a kereskedelmi forgalomban kapható drón, valamint ki és milyen szándékkal kormányozta azt az elnöki rezidencia kertjébe.

Washington és környékének légterében biztonsági okokból tilos drónokat vagy repülőgépmodelleket röptetni. A szövetségi jogszabály megsértői pénzbírsággal és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, a repülő szerkezeteket pedig a kormányzati szervek lelőhetik, ha fenyegetést látnak bennük. Mindez azonban - az internetre feltöltött videók tanúsága szerint - többeket nem riasztott el attól, hogy kvadkopteres felvételeket készítsenek az amerikai fővárosról. 

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly őrizetbe vett egy Connecticutban élő marokkói férfit, akit a vád szerint arra készült, hogy drónok segítségével intézzen bombatámadást egy, az állam területén található szövetségi épület és egy egyetem ellen.

A szövetségi légügyi hivatal (FAA) a drónok röptetését kizárólag 400 láb (mintegy 122 méter) magasságig engedélyezi, de csak a repülőterektől és az olyan helyektől távol, ahol - Washingtonhoz hasonlóan - légtérzár van érvényben. Az FAA gyakorlatilag megtiltotta a pilóta nélküli repülő szerkezetek üzleti célú alkalmazását - a filmforgatástól az építőiparon át a merőgazdaságig -, amíg ki nem dolgozza az erre vonatkozó szabályozást. A folyamat a várakozások szerint évekig is eltarthat. A tilalom alól mindössze 17 üzemeltető kapott felmentést.

Frissítés: Megvan a drón kormányosa

A The New York Times értesülése szerint a Sercet Service kihallgatott egy kormányalkalmazottat, aki elismerte, hogy ő kormányozta a drónt, de, mint mondta, elvesztette felette az uralmat. Az illető, aki a lap szerint nem a Fehér Ház alkalmazottja, az állította, hogy nem akarta az elnöki hivatal kerítésén belülre vezérelni a szerkezetet. 

Mainor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy vajon a Secret Service felkészült-e a drónokkal végrehajtandó támadások esetleges elhárítására. Azt sem mondta meg, hogy a Fehér Ház kertjében lezuhant kvadkopteren volt-e kamera és alkalmas volt-e más eszközök szállítására.