Gusztáv
3 °C
7 °C

Titokzatos drón szállt le a Fehér Háznál

2015.01.26. 16:56
Egy kisméretű drónt találtak a washingtoni fehér házi komplexum területén - közölte hétfőn az amerikai elnöki hivatal.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta, hogy a szerkezet nem jelentett veszélyt. Az elnök biztonságáért felelős szolgálat, a Secret Service egyelőre nem közölt részleteket az incidensről, jelenti az MTI helyszíni tudósítója.

Barack Obama elnök és a first lady jelenleg Indiában tartózkodik. Egyelőre nem világos, hogy az elnöki házaspár két lánya, Sasha és Malia, valamint a nagyanyjuk, Marian Robinson a Fehér Házban volt-e, amikor a drónt hétfőre virradóra megtalálták.

Pirkadat előtt rendőrségi és tűzoltóautók vették körül a Fehér Házat. A zárlatot hajnali 5-kor oldották fel és akkor kezdték el beengedni a komplexumban dolgozókat. 

Az elmúlt hónapokban több incidens is megkérdőjelezte a Secret Service hatékonyságát. Ezek közül a legkínosabb az volt, hogy egy veterán katona, Omar Gonzalez szeptember 19-én egy bicskával a zsebében képes volt bejutni a Fehér Házba. 

Októberben lemondásra kényszerült Julia Pierson, a szolgálat első női igazgatója, január közepén pedig a Secret Service négy másik vezetőjének lefokozását is bejelentették.

A belbiztonsági minisztérium december 18-án megjelent jelentése megállapította, hogy a Sercet Service-nél alacsony szintű a szakmai morál és hogy a szolgálatnál határozott vezetésre van szükség. A dokumentum értelmében egyébként a Fehér Ház kerítését a lehető leggyorsabban magasabbra kell cserélni.

Frissítés: Egy marokkói férfi korábban drónnal akart bombázni

A Secret Service tájékoztatása szerint az alacsonyan szálló, mintegy 60 centiméter átmérőjű kvadkoptert hajnali 3 óra 8 perckor észlelte egy egyenruhás őr, mielőtt az a Fehér Háztól délkeletre lezuhant. 

Nicole Mainor, a szolgálat szóvivője közleményben tudatta: nyomozás indult annak megállapítására, hogy honnan származik a kereskedelmi forgalomban kapható drón, valamint ki és milyen szándékkal kormányozta azt az elnöki rezidencia kertjébe.

Washington és környékének légterében biztonsági okokból tilos drónokat vagy repülőgépmodelleket röptetni. A szövetségi jogszabály megsértői pénzbírsággal és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, a repülő szerkezeteket pedig a kormányzati szervek lelőhetik, ha fenyegetést látnak bennük. Mindez azonban - az internetre feltöltött videók tanúsága szerint - többeket nem riasztott el attól, hogy kvadkopteres felvételeket készítsenek az amerikai fővárosról. 

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly őrizetbe vett egy Connecticutban élő marokkói férfit, akit a vád szerint arra készült, hogy drónok segítségével intézzen bombatámadást egy, az állam területén található szövetségi épület és egy egyetem ellen.

A szövetségi légügyi hivatal (FAA) a drónok röptetését kizárólag 400 láb (mintegy 122 méter) magasságig engedélyezi, de csak a repülőterektől és az olyan helyektől távol, ahol - Washingtonhoz hasonlóan - légtérzár van érvényben. Az FAA gyakorlatilag megtiltotta a pilóta nélküli repülő szerkezetek üzleti célú alkalmazását - a filmforgatástól az építőiparon át a merőgazdaságig -, amíg ki nem dolgozza az erre vonatkozó szabályozást. A folyamat a várakozások szerint évekig is eltarthat. A tilalom alól mindössze 17 üzemeltető kapott felmentést.

Frissítés: Megvan a drón kormányosa

A The New York Times értesülése szerint a Sercet Service kihallgatott egy kormányalkalmazottat, aki elismerte, hogy ő kormányozta a drónt, de, mint mondta, elvesztette felette az uralmat. Az illető, aki a lap szerint nem a Fehér Ház alkalmazottja, az állította, hogy nem akarta az elnöki hivatal kerítésén belülre vezérelni a szerkezetet. 

Mainor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy vajon a Secret Service felkészült-e a drónokkal végrehajtandó támadások esetleges elhárítására. Azt sem mondta meg, hogy a Fehér Ház kertjében lezuhant kvadkopteren volt-e kamera és alkalmas volt-e más eszközök szállítására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!