Jusztina
10 °C
27 °C

Elrabolták, megölték és elégették a 43 mexikói diákot

2015.01.27. 22:20

A mexikói főügyész azt állítja, hogy megdönthetetlen bizonyítékokkal rendelkezik arról a 43 diákról, aki még tavaly szeptemberben tűnt el Mexikó déli részén. Adam Ramney, az Al-Dzsazíra újságírója Twitterén azt írta, hogy a bizonyítékok alapján mind a 43 diákot megölték, és elégették.

Az eset nagy vonalakban már tavaly ismert volt, de a rendőrség, és a politika érintettsége miatt a nyomozás eredményeit mindvégig kritikával fogadta a közvélemény. Jelenleg is megjelentek azok a hangok, amelyek szerint a bizonyítékok emlegetése csak a hangulat csillapítására szolgál.

Brutális mészárlás

Az eset a déli Guerrero szövetségi államban történt szeptemberben. Rendőrök és álarcos fegyveresek támadtak meg egy buszt, amelyen diákok utaztak.

Egyes források szerint hárman, mások szerint hatan vesztették életüket a támadásban. Az életben maradt negyvenhárom diákot ezután a rendőrök átadták a Guerreros Unidos nevű kartellnek, amely ismeretlen helyre hurcolta őket.Egyes bandatagok vallomása szerint végeztek foglyaikkal.

A fiatalokat a város polgármestere, José Luis Abarca hurcoltatta el helyi rendőrökkel, aki attól tartott, megzavarják felesége beszédét, aki őt váltotta volna a város élén. A polgármestert még a diákok elrablása előtti bűnökért, köztük emberrablásért és gyilkosságért novemberben helyezték előzetes letartóztatásba.

Feleségét, María de los Ángeles Pinedát szintén érintettnek tartják az ügyben. Hétfőn ellene is vádat emeltek bűnszövetkezetben és pénzmosásban való részvételért. A volt polgármesterné testvérei az ügyészek szerint a Guerreros Unidos vezetői közé tartoznak, akik elsősorban ópiumkereskedelemben érdekeltek.

Az elrabolt diákok sorsával ellentmondásos hírek jelentek meg. Néhány elfogott terrorista vallomása már arról szólt, hogy a diákokat mind kivégezték, és elégették, de a DNS-vizsgálatokkal eddig ezt nem bizonyították egyértelműen.