Árpád
-2 °C
4 °C

Őrizetbe vették Gyergyószentmiklós polgármesterét

2015.01.27. 09:05

Őrizetbe vette a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Mezei Jánost, a székelyföldi Gyergyószentmiklós polgármesterét, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak - jelentette az Agerpres hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A romániai hírügynökség ügyészségi forrásokból hétfőn késő este arról értesült, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott, 2008 óta hivatalban lévő politikust a Monturist Kft. tulajdonában levő telkek elidegenítése ügyében vizsgálják. Amint a Székelyhon.ro portál felidézte, a Monturist Kft.-t 1996-ban hozta létre Budapest V. kerületének és a 86 százalékban magyarok által lakott, 17 700 lakosú Gyergyószentmiklósnak az önkormányzata a gyilkos-tói üdülőtelep idegenforgalmának a fellendítésére.

A székelyföldi város a gyilkos-tói telkeivel és ingatlanaival lépett be a cégbe, amelyben 48 százalékos részesedéssel rendelkezett. Egy évvel ezelőtt Mezei János polgármester megállapította, hogy a Monturist semmilyen hasznot nem hoz a városnak, és kísérletet tett arra, hogy visszavegye a cégtől a gyilkos-tói ingatlanokat, de terve meghiúsult.

A DNA nyomozói már hétfő reggel házkutatást tartottak a polgármester lakásán és hivatalában, valamint több más Hargita megyei címen, majd a délutáni órákban a polgármestert a DNA marosvásárhelyi székházába vitték. Előállítása előtt Mezei János a Székelyhon hírportálnak elmondta, feljelentés alapján vizsgálódnak ellene.

Sok "jóakaró" él itt, Gyergyószentmiklóson, akik feljelentések tömkelegét küldték a hatóságoknak, és most a DNA azért van itt, hogy ezek valóságalapját tisztázza. Sokaknak nem tetszett, hogy felpiszkáltam régi, szőnyeg alá sepert ügyeket, amelyek a városnak hátrányosak voltak

– nyilatkozta a polgármester, aki szerint a vizsgálat a Monturist mellett számos más ügyre is kitér.

Virág Zsolt, a Monturist Kft. igazgatója a Mediafax hírügynökségnek elmondta: tavaly májusban feljelentést tett a polgármester ellen, de nem tudja, hogy az alapján indult-e az ügyészségi vizsgálat. A DNA hétfőn a gyergyószentmiklósi házkutatásokról adott ki közleményt, az őrizetbe vételt hivatalosan nem közölte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?