16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Őrizetbe vették Gyergyószentmiklós polgármesterét

2015.01.27. 09:05

Őrizetbe vette a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Mezei Jánost, a székelyföldi Gyergyószentmiklós polgármesterét, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak - jelentette az Agerpres hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A romániai hírügynökség ügyészségi forrásokból hétfőn késő este arról értesült, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott, 2008 óta hivatalban lévő politikust a Monturist Kft. tulajdonában levő telkek elidegenítése ügyében vizsgálják. Amint a Székelyhon.ro portál felidézte, a Monturist Kft.-t 1996-ban hozta létre Budapest V. kerületének és a 86 százalékban magyarok által lakott, 17 700 lakosú Gyergyószentmiklósnak az önkormányzata a gyilkos-tói üdülőtelep idegenforgalmának a fellendítésére.

A székelyföldi város a gyilkos-tói telkeivel és ingatlanaival lépett be a cégbe, amelyben 48 százalékos részesedéssel rendelkezett. Egy évvel ezelőtt Mezei János polgármester megállapította, hogy a Monturist semmilyen hasznot nem hoz a városnak, és kísérletet tett arra, hogy visszavegye a cégtől a gyilkos-tói ingatlanokat, de terve meghiúsult.

A DNA nyomozói már hétfő reggel házkutatást tartottak a polgármester lakásán és hivatalában, valamint több más Hargita megyei címen, majd a délutáni órákban a polgármestert a DNA marosvásárhelyi székházába vitték. Előállítása előtt Mezei János a Székelyhon hírportálnak elmondta, feljelentés alapján vizsgálódnak ellene.

Sok "jóakaró" él itt, Gyergyószentmiklóson, akik feljelentések tömkelegét küldték a hatóságoknak, és most a DNA azért van itt, hogy ezek valóságalapját tisztázza. Sokaknak nem tetszett, hogy felpiszkáltam régi, szőnyeg alá sepert ügyeket, amelyek a városnak hátrányosak voltak

– nyilatkozta a polgármester, aki szerint a vizsgálat a Monturist mellett számos más ügyre is kitér.

Virág Zsolt, a Monturist Kft. igazgatója a Mediafax hírügynökségnek elmondta: tavaly májusban feljelentést tett a polgármester ellen, de nem tudja, hogy az alapján indult-e az ügyészségi vizsgálat. A DNA hétfőn a gyergyószentmiklósi házkutatásokról adott ki közleményt, az őrizetbe vételt hivatalosan nem közölte.  • Hírek
  • Hírek