Friderika
9 °C
18 °C

Oroszország agresszor, támogatja a terrorizmust

2015.01.27. 17:00

Az ukrán parlament nyilatkozatot fogadott el kedden, amelyben Oroszországot agresszor államnak, a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok donyecki, illetve luhanszki népköztársaságait pedig terrorszervezeteknek minősítette.

Az előterjesztést a 450 fős törvényhozás 271 tagja hagyta jóvá a szavazáskor jelen lévő 298 képviselő közül. A Viktor Janukovics volt elnök híveiből álló Ellenzéki Blokk frakciója egyetlen szavazattal sem támogatta az indítványt. Ezenkívül a parlament 270 szavazattal első olvasatban elfogadta azt a törvénymódosítást is, amely alapján jogilag is terrorszervezetté nyilváníthatják a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságokat. A módosítás értelmében bíróságnak kell megállapítania azt, hogy ki tekinthető terrorszervezetekhez tartozónak.

Az ülésen felolvasott nyilatkozatban Ukrajna felszólítja nemzetközi partnereit: ne hagyják, hogy az ország elleni orosz agresszió során emberiesség elleni bűncselekményeket elkövetők büntetés nélkül maradjanak. Oroszországot agresszor államnak minősítik, olyan országnak, amely "támogatja a terrorizmust, akadályozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának tevékenységét, veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot".

Az elfogadott dokumentumban újabb nemzetközi szankciókat sürgetnek a képviselők Oroszországgal szemben azért, hogy Moszkva maradéktalanul végrehajtsa a minszki megállapodásokban foglaltakat, vagyis a tűzszünet életbe lépését, a szakadárok és az ukrán fegyveres erők közötti ütközőzóna kijelölését és az ukrán határ sérthetetlenségének biztosítását az orosz oldalon. Ezenkívül a nyilatkozatban felszólítják Oroszországot a törvénytelen területelcsatolások abbahagyására és valamennyi, orosz területen jogtalanul fogvatartott ukrán állampolgár szabadon engedésére.