Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Terrorelhárítási akció Franciaországban: 5 embert őrizetbe vettek

2015.01.27. 10:01 Módosítva: 2015-01-27 14:09:15

Öt embert őrizetbe vettek egy terrorellenes akcióban a dél-franciaországi Lunelben, azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban álltak a szíriai és iraki terrorszervezetekkel, írja a Le Figaro. Az előállítottak Bernard Cazeneuve belügyminiszter tájékoztatása szerint 29 és 44 év közöttiek, valamennyien a Szíriába elutazott fiatalok hozzátartozói. A helyi sajtó szerint egy lakos megsérült az akció alatt.

Az alig 26 ezer lakosú kisváros azzal hívta fel magára a figyelmet az elmúlt hónapokban, hogy mintegy húsz muzulmán fiatal indult el onnan tavaly nyár óta Szíriába, hogy csatlakozzon a dzsihádhoz. A francia hatóságok szerint közülük hatan életüket vesztették a harcokban, valamennyien 18 és 30 év közöttiek voltak, írta az MTI.

Egyszerre több gépkocsi érkezett, amelyekből álarcot viselő emberek szálltak ki és betörték a lakások ajtaját. Fegyvert nyomtak a halántékomhoz, de végül az alattam lakó szomszédot, Saidot állították elő

- mesélte annak a belvárosi háznak a lakója, amelyben a terrolhárítási akció elkezdődött. Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy a kommandósok a földre terítették, ütést is kapott, mielőtt a bátyját őrizetbe vették.

Claude Arnaud polgármester a France Bleu körzeti közszolgálati rádióban azt mondta, hogy a kommandósok előzetes bejelentés nélkül elárasztották a kisváros utcáit, és a házkutatások miatt teljesen lezárták a környéket. A polgármester tudott arról, hogy a várost megfigyelés alatt tartották a titkosszolgálatok. "A mai akció ezért elég logikusnak tűnik" - fogalmazott.

Manuel Valls miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a párizsi terrortámadásokat követően a kormány az elkövetkező három évben 735 millió eurót irányoz elő terrorellenes intézkedésekre. Azt is elmondta, hogy a titkosszolgálatok 3 ezer embert tartanak megfigyelés alatt terrorizmussal kapcsolatos ügyek miatt, közülük 1300-an érintettek a szíriai és iraki dzsihadista hálózatokban.

Belgiumban is razziáztak

Három, iszlám radikális csoportokkal kapcsolatban álló férfit vett őrizetbe a rendőrség Belgiumban, az ország nyugati részében található Kortrijk körzetében. A Het Laatste Nieuws című belga bulvárlap szerint a három férfi tavaly Szíriában harcolt, és ketten közülük a közösségi portálokon az elmúlt hetekben Belgium-ellenes fenyegetéseket tettek közzé. A razzia során fegyvereket is találtak.

Becslések szerint mintegy 350 ember hagyta el Belgiumot azért, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon Szíriában és Irakban. Egyesek - a feltevések szerint - arra készülnek, hogy a konfliktusövezetből visszatérve terrortámadást hajtsanak végre.