Árpád
-2 °C
4 °C

Terrorelhárítási akció Franciaországban: 5 embert őrizetbe vettek

2015.01.27. 10:01 Módosítva: 2015-01-27 14:09:15

Öt embert őrizetbe vettek egy terrorellenes akcióban a dél-franciaországi Lunelben, azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban álltak a szíriai és iraki terrorszervezetekkel, írja a Le Figaro. Az előállítottak Bernard Cazeneuve belügyminiszter tájékoztatása szerint 29 és 44 év közöttiek, valamennyien a Szíriába elutazott fiatalok hozzátartozói. A helyi sajtó szerint egy lakos megsérült az akció alatt.

Az alig 26 ezer lakosú kisváros azzal hívta fel magára a figyelmet az elmúlt hónapokban, hogy mintegy húsz muzulmán fiatal indult el onnan tavaly nyár óta Szíriába, hogy csatlakozzon a dzsihádhoz. A francia hatóságok szerint közülük hatan életüket vesztették a harcokban, valamennyien 18 és 30 év közöttiek voltak, írta az MTI.

Egyszerre több gépkocsi érkezett, amelyekből álarcot viselő emberek szálltak ki és betörték a lakások ajtaját. Fegyvert nyomtak a halántékomhoz, de végül az alattam lakó szomszédot, Saidot állították elő

- mesélte annak a belvárosi háznak a lakója, amelyben a terrolhárítási akció elkezdődött. Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy a kommandósok a földre terítették, ütést is kapott, mielőtt a bátyját őrizetbe vették.

Claude Arnaud polgármester a France Bleu körzeti közszolgálati rádióban azt mondta, hogy a kommandósok előzetes bejelentés nélkül elárasztották a kisváros utcáit, és a házkutatások miatt teljesen lezárták a környéket. A polgármester tudott arról, hogy a várost megfigyelés alatt tartották a titkosszolgálatok. "A mai akció ezért elég logikusnak tűnik" - fogalmazott.

Manuel Valls miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a párizsi terrortámadásokat követően a kormány az elkövetkező három évben 735 millió eurót irányoz elő terrorellenes intézkedésekre. Azt is elmondta, hogy a titkosszolgálatok 3 ezer embert tartanak megfigyelés alatt terrorizmussal kapcsolatos ügyek miatt, közülük 1300-an érintettek a szíriai és iraki dzsihadista hálózatokban.

Belgiumban is razziáztak

Három, iszlám radikális csoportokkal kapcsolatban álló férfit vett őrizetbe a rendőrség Belgiumban, az ország nyugati részében található Kortrijk körzetében. A Het Laatste Nieuws című belga bulvárlap szerint a három férfi tavaly Szíriában harcolt, és ketten közülük a közösségi portálokon az elmúlt hetekben Belgium-ellenes fenyegetéseket tettek közzé. A razzia során fegyvereket is találtak.

Becslések szerint mintegy 350 ember hagyta el Belgiumot azért, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon Szíriában és Irakban. Egyesek - a feltevések szerint - arra készülnek, hogy a konfliktusövezetből visszatérve terrortámadást hajtsanak végre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?