Szilárda
-4 °C
3 °C

A franciák sokkoló videóval küzdenek az Iszlám Állam ellen

2015.01.28. 19:49 Módosítva: 2015-01-28 20:00:36

Franciaország megpóbálja az Iszlám Állam ellen fordítani a saját fegyverét. A kormány megrenedelésére készült videóban az IS propagandaanyagaiból vett képsorokat szembesítik a valósággal. A kampány bevallott célja, hogy elriassza a fiatalokat a szélsőségesekhez való csatlakozástól.

A videóban az IS-es kivégzéseket, keresztre feszítéseket, lefejezéseket ábrázoló képek mellé arabul és franciául írt feliratokkal próbálják meg hitelteleníteni a nyugaton toborzó dzsihadisták érveit:

  • Azt mondják, áldozd fel magad az oldalunkon, ezzel egy igaz ügyet védsz meg. Valójában megtapasztalod a földi poklot és egyedül halsz meg, távol az otthonodtól.
  • Azt mondják, gyere, alapíts családot egyik hősünkkel. Valójában háborúban és terrorban neveled majd fel a gyerekeidet.
  • Azt mondják, csatlakozz hozzánk, és gyere segíteni a szíriai gyerekeknek. Valójában civilek mészárlásában segédkezel.
  • Azt mondják, erkölcstelen hitetlenek világában élsz, az igazság nálunk van. Valójában csak horrorral és árulással szembeszülsz.

Az MTI szerint a videó része a francia kormány által indított 60 millió eurós médiakampánynak, amelynek célja a francia fiatalok radikalizálódásának megakadályozása. A videón arra figyelmeztetik a fiatalokat, hogy lássanak át a dzsihadista propagandán, és figyeljenek a terrorizmus iránt érdeklődő barátaikra is.

A videót mindehol terjeszteni akarják, hogy elérjék a dzsihadisták toborzói által leginkább sebezhető fiatalokat, mondta Christian Gravel, a francia kormány kommunikációs osztályának vezetője. A kormány által indított internetes oldalon segítséget is nyújtanak a dzsihadisták által behálózott fiataloknak és családjuknak.

A párizsi hatóságok szerint mintegy 1200 francia állampolgár utazott Irakba és Szíriába, hogy az IS vagy más szélsőséges csoportok oldalán harcoljon. Párizsban január elején 17 embert ölt meg három dzsihadista egy merényletsorozatban, akik közül ketten Jemenben, az al-Kaida helyi szárnyától kaptak kiképzést. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!