Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Elcsatoltuk a Krímet? Ti meg az NDK-t!

2015.01.28. 16:57

A Duma tagjai az NDK annektálásának címkézve elítélnék a 25 évvel ezelőtti német egyesítést, Moszkva ezzel próbálná relativizálni a Krím tavalyi elcsatolását Ukrajnától.

Egy német lap, a Local szerint az orosz törvényhozás alsóházának elnöke, Szergej Nariskin felszólította a képviselőket, hogy vegyék fontolóra egy kommunista párti képviselő indítványának támogatását. Nyikolaj Ivanov elítélné a német egyesítést, illegális területszerzésnek minősítve a hajdani Német Demokratikus Köztársaság egyesülését a Német Szövetségi Köztársasággal.

A szovjet érdekszférához tartozó NDK a Szovjetunió gazdasági és politikai összeroppanásának következtében 1990-ben lett ismét egy ország az NSZK-val, a hidegháborút szimbolizáló belnémet határ megszűnésével létrejött a mai egységes Németország.

A Duma elítélő határozatát sürgető Ivanov szerint a Krímmel szemben az NDK-ban nem tartottak népszavazást. Ivanov az AFP-nek a párhuzam kapcsán a nyugat határtalan képmutatásáról beszélt, és kiemelte Angela Merkel német kancellár kemény álláspontját az ukrán válsággal kapcsolatban.

Ivanov szerint indítványának sorsa megjósolhatatlan, de biztos benne, hogy bírja képviselőtársai erkölcsi támogatását. Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet vezető azonban egész biztos nem áll mögötte: az Interfax orosz hírügynökségnek nonszensznek nevezte Ivanov javaslatát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!