Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Határincidens vagy háború? Két izraeli katonát lelőttek a libanoni határon

2015.01.28. 17:06 Módosítva: 2015-01-28 18:05:11
  • A Hezbollah Libanonból rakétákkal lőtte a határ túloldalán járőröző izraeli katonákat.
  • Két izraeli katona meghalt, heten megsebesültek.
  • Az izraeli tüzérség és a légierő válaszul libanoni területeket lőtt.
  • Az izraeli válaszcsapásban meghalt egy spanyol ENSZ-katona a libanoni határnál.

Meghalt két izraeli katona a Hezbollah libanoni síita szervezet szerda déli támadásában, amikor páncéltörő rakétát lőttek a határ túloldalán járőröző egyik izraeli katonai konvojra - közölte az izraeli tízes tévécsatorna szerda délután.

Ezek szerint tehát a hét sebesült mellett izraeli halálos áldozatai is voltak a libanoni határnál történt incidensnek, de ezt csak több óra után hozták nyilvánosságra.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Tel-Avivban már több órája a katonai főhadiszálláson tanácskozik a hadsereg vezetőivel. Két észak-izraeli városban, Kirját Smónában és Cfáton a város vezetői megtisztították és előkészítették a nyilvános óvóhelyeket.

Az izraeli tévé kommentátorai szerint az esti és éjszakai órák kritikusak lehetnek, ekkor dőlhet el, hogy határincidensről van-e szó csupán, vagy harmadik libanoni háborúvá szélesedik-e a konfliktus Izrael és az Irán-barát Hezbollah között

Az izraeli katonák Libanonból Izraelbe vezető alagutakat kerestek, miután helyi lakosok a föld mélyéből érkező gyanús zajokat hallottak. Az izraeli határőrkonvoj elleni csapás mellett aknagránátokat is kilőttek Libanonból a vitatott hovatartozású Sebaa-tanyák, a Hermon-hegy és a határnál lévő Kfar Radzsar nevű település, valamint több izraeli katonai állás felé. Az izraeli tüzérség és a légierő válaszul csapásokat mért a Hezbollah Dél-Libanonban lévő támaszpontjai ellen.

Az izraeli válaszcsapásban a libanoni oldalon meghalt egy spanyol ENSZ-katona, közölte a spanyol külügyminiszter Madridban.  Az áldozat a 36 éves Francisco Javier Soria Toledo, aki  az ENSZ-katonáknak kijelölt úgynevezett kék zónában vesztette életét.  Spanyolország "azonnali és mindenre kiterjedő" vizsgálatot követel a történtek miatt az ENSZ-ben, s ebben számít Izrael együttműködésére.  Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter telefonon fejezte ki részvétét a katona halála miatt spanyol kollégájának.  Francisco Javier Soria Toledo a  tizenharmadik spanyol halálos áldozat az ENSZ-misszióból (Finul), amelynek tagjai közül eddig 307-en haltak meg. 

A libanoni síita Hezbollah az akciót válaszcsapásnak nevezte a Hezbollah több vezetőjét és iráni katonákat, köztük egy iráni tábornokot megölő, szíriai területek ellen végrehajtott múlt heti, Izraelnek tulajdonított rakétatámadásokra.

Szerdán Tammam Szalám libanoni miniszterelnök azt mondta: Libanon elkötelezett azon ENSZ-határozat mellett, amely véget vetett Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet között 2006-ban lezajlott háborúnak. Szalám a libanoni hírügynökség által szerdán közzétett közleményében megerősítette az ország elkötelezettségét az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es számú határozata mellett, és hozzátette, a Dél-Libanonban kialakult helyzet rendkívül aggasztó. A kormányfő ugyanakkor bírálta Izraelt, amiért az szerinte tovább gerjeszti a feszültséget.