László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Litvinyenkót megmérgezték

2015.01.28. 20:47

Alekszandr Litvinyenko, néhai orosz állambiztonsági tiszt halálát példátlan mértékű besugárzás okozta a holttestet megvizsgáló patológus szakértő szerint – írja az MTI.

A szakértő szerint a holttestet át kellett szállítani egy olyan helyszínre, amelyet felszereltek sugárzásbiztonsági eszközökkel, ő és kollégái pedig a vizsgálat elvégzéséhez teljes sugárzásvédelmi öltözetet viseltek, különlegesen kiképzett zárt csuklyával, amely szűrőberendezéssel ellátott befúvóval biztosította számukra a levegőt.

Elmondta azt is, hogy Litvinyenko több életfontosságú szerve leállt az elszenvedett heveny besugárzás miatt. Az egykori orosz ügynök szervezetébe jutott sugárzó anyag mennyisége messze felülmúlta a túlélhető adagot, és

Nagy-Britanniában még nem mutattak ki ilyen mértékű alfarészecske-besugárzást halottkémi vizsgálat során.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, aki 2000-ben emigrált Londonba, 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg.

A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerintLitvinyenkoteájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Litvinyenko halálos ágyán azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy ő rendelte el meggyilkolását. A történetről bővebben itt olvashat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!