Viola
-6 °C
-2 °C

Moszkvában rendeződhet a szíriai polgárháború

2015.01.28. 11:27

Egyéves szünet után megkezdődtek Moszkvában a szíriai rezsim és az ellenzék képviselőinek tárgyalásai - közölte az MTI.

Az egyik ellenzéki mozgalom képviselője, Randa Kasszisz szerint a tárgyalások megkezdődtek, de részletekbe nem bocsátkozott. A RIA Novosztyi úgy tudja, hogy a szíriai ellenzék képviselői már hétfőn és kedden megbeszéléseket tartottak Moszkvában, feltehetően a damaszkuszi delegációval folytatandó tárgyalások napirendjét és stratégiáját egyeztették.

Az al-Vatan szíriai lap közlése szerint a damaszkuszi tárgyalóküldöttséget Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet vezeti. Madzsid Habu, az ellenzéki küldöttség tagja korábban azt mondta az orosz hírügynökségnek, hogy a szerdai megbeszéléseken a damaszkuszi kormány hatáskörébe tartozó szíriai humanitárius helyzetről lesz szó.

Ezek a kérdések elsősorban az erőszak megszüntetésére, a humanitárius segélyek eljuttatására, a lezárt térségek blokádjának feloldására vonatkoznak, illetve véget akarnak vetni az úgynevezett - repülőgépekről és helikopterekről ledobott - hordóbombák bevetésének és a civil lakosság elleni támadásoknak.

Az ellenzék és a damaszkuszi kormány képviselői utoljára 2014 februárjában, a genfi béketárgyalások második fordulójának befejeztével ültek tárgyalóasztalhoz, de nem sikerült megállapodniuk a konfliktus rendezéséről.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 200 ezret, és az ország lakosságának mintegy fele lakóhelye elhagyására kényszerült.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legutóbbi jelentése szerint a közel-keleti országban tomboló polgárháború elől közel 3 millióan kerestek menedéket a világ több mint száz országában. A legtöbb szíriai a hazájával szomszédos országokban keresett menedéket, a legtöbben Libanonban és Jordániában. A világszervezet szerint a szíriai menekültek száma 2015 végéig tovább fog emelkedni.