Ágnes
-5 °C
2 °C

Raúl Castro követeli vissza Guantánamót

2015.01.28. 23:23

A guantánamói amerikai haditengerészeti bázis visszaadását, az országra több mint ötven éve kivetett kereskedelmi embargó teljes feloldását és kártérítést követelt az Egyesült Államoktól Raúl Castro kubai elnök szerdán annak előfeltételeként, hogy a két ország normalizálja kapcsolatát.

Castro a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) Costa Rica-i ülésén közölte, hogy "amíg ezeket a problémákat nem rendezzünk, a diplomáciai közeledésnek semmi értelme".

Barack Obama amerikai elnök december 17-én jelentette be, hogy - szakítva az Egyesült Államok 1961 óta Kuba elszigetelésére törekvő politikájával - helyreállítja a két ország diplomáciai viszonyát, és enyhít a kommunista országra kivetett gazdasági embargón. Ugyanaznap Raúl Castro is bejelentette, hogy a két ország rendezi kapcsolatait. A múlt héten már meg is kezdődtek a hivatalos tárgyalások a viszony normalizálásáról, megtörténtek az első lépések a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztésére.

Szerdán azonban Guantánamón, az embargó feloldásán és a kártérítésen kívül már azt is követelte, hogy az Egyesült Államok szüntesse be a Castro-rezsimet bíráló tévé- és rádióadások sugárzását, és fizessen igazságos kártérítést az elszenvedett emberi és gazdasági károkért.

Amerikai megfigyelők megjegyezték, igen valószínűtlen, hogy Washington a közeljövőben teljesítse ezen követeléseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!