Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Raúl Castro követeli vissza Guantánamót

2015.01.28. 23:23

A guantánamói amerikai haditengerészeti bázis visszaadását, az országra több mint ötven éve kivetett kereskedelmi embargó teljes feloldását és kártérítést követelt az Egyesült Államoktól Raúl Castro kubai elnök szerdán annak előfeltételeként, hogy a két ország normalizálja kapcsolatát.

Castro a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) Costa Rica-i ülésén közölte, hogy "amíg ezeket a problémákat nem rendezzünk, a diplomáciai közeledésnek semmi értelme".

Barack Obama amerikai elnök december 17-én jelentette be, hogy - szakítva az Egyesült Államok 1961 óta Kuba elszigetelésére törekvő politikájával - helyreállítja a két ország diplomáciai viszonyát, és enyhít a kommunista országra kivetett gazdasági embargón. Ugyanaznap Raúl Castro is bejelentette, hogy a két ország rendezi kapcsolatait. A múlt héten már meg is kezdődtek a hivatalos tárgyalások a viszony normalizálásáról, megtörténtek az első lépések a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztésére.

Szerdán azonban Guantánamón, az embargó feloldásán és a kártérítésen kívül már azt is követelte, hogy az Egyesült Államok szüntesse be a Castro-rezsimet bíráló tévé- és rádióadások sugárzását, és fizessen igazságos kártérítést az elszenvedett emberi és gazdasági károkért.

Amerikai megfigyelők megjegyezték, igen valószínűtlen, hogy Washington a közeljövőben teljesítse ezen követeléseket.