Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Szigoríthat az USA a vízummentes beutazás feltételein

2015.01.28. 22:40

A párizsi terrortámadások miatt Washingtonban a vízummentes beutazás szigorításának lehetőségét mérlegeli – írja az MTI a Washington Post cikkére hivatkozva. A vízummentes beutazásra jogosultak szűrésének megszigorítása azt követően merül fel, hogy megállapították: a szíriai polgárháborúban legkevesebb 3 ezren csatlakoztak Európából, köztük mintegy ezren Franciaországból a közel-keleti országban harcoló fegyveres szervezetekhez.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS) által felügyelt vízummentességi programnak 38 ország – köztük Magyarország – polgárai a kedvezményezettjei. Ők 90 napon át vízum nélkül tartózkodhatnak az USA-ban.

Az 1986-ban indult program keretében évente csaknem 20 millióan keresik fel az Egyesült Államokat. Az érintett országok közül 30 európai, mert a lap szerint az európaiakat eddig kisebb biztonsági kockázatnak tekintették. Emellett az Európából érkezők viszonylag tehetősek, ezért többet költenek és esetükben kevésbé valószínű, hogy túllépik a 90 napos időkorlátot.

A kedvezményezett országok körének kibővülése miatt a kongresszus 2000-ben állandósította a programot. A biztonsági aggályok először 2001. szeptember 11-t követően erősödtek fel. 2007-ben jelentős biztonsági szigorításokat vezettek be, múlt november óta pedig az ESTA-űrlapon megjelentek új, az utazó korábbi vagy esetleges felvett neveire vonatkozó kérdések is.

A vízummentességi rendszer keretében 2008 óta több mint 26 ezer beutazási kérelmet tagadtak meg, egyebek között olyan személyekét, akiknek neve szerepelt a terrorista-listán. Több mint 22 ezer esetben lopott vagy elhagyott útlevéllel próbáltak meg amerikai beutazási engedélyt szerezni. A Washington Post szerint a rendszert nem eltörölni, hanem szigorítani szeretnék, de hogy pontosan miként, azt még nem tudni. A kezdeményezés Dianne Feinstein demokrata szenátortól és Michael McCaultól, a képviselőház belbiztonsági bizottsága republikánus elnökétől ered.