Tekla
5 °C
19 °C

Legyen olcsóbb a sörnél a víz!

2015.01.29. 14:57

Aki valaha járt már Csehországban étteremben vagy kocsmában, tudja, hogy az alkoholt tartalmazó italok sok esetben olcsóbbak, mint az üdítők vagy a víz. A cseh Egészségügyi Minisztérium ezt nem nézi jó szemmel, és egy új törvényjavaslata értelmében olyan árszabályozást vezetnének be a bárokban és a kocsmákban, hogy az étlapon legalább egy üdítőnek vagy a víznek olcsóbbnak kell lenni, mint az alkoholt tartalmazó italnak.

De nem csak ebben tervez radikális kocsmakultúra-reformot a minisztérium. A törvényjavaslat, mely elfogadása esetén, 2016. január 1-én lépne érvénybe, teljesen megtiltaná a dohányzást az éttermekben, játszótereken és egyéb büfé-jellegű egységekben. Az Egészségügyi Minisztérium számításai szerint az új szabályozás a dohánytermékek fogyasztásának csökkenését okozhatja, ugyanakkor kevesebb jövedéki adót is szednének be az eladott termékek után. Becslések szerint az állam bevételei akár 2,1 milliárd koronával (mintegy 21 milliárd forinttal) is csökkenhetnek.

“Vegyünk példát Nagy-Britanniáról vagy Magyarországról a jogalkotás szempontjából, ezekben az országokban teljesen kitiltották nemcsak a bárokból, éttermekből a dohányzást, de például a zárt légterű munkahelyekről is”

– nyilatkozta támogatólag Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a törvényjavaslat kapcsán az idnes.cz internetes portálnak. A cseh törvényjavaslat korlátozná a dohányzást az óvodák, iskolák, játszóterek és a tömegközlekedési megállók környékén, de a települési önkormányzatoknak, saját hatáskörben, egyéb helyeken is lehetőségük nyílna a dohányzás betiltására.

Más lesz Csehországban kocsmázni

A törvényjavaslat alapjaiban avatkozik be a vendéglátósók életébe. Leginkább az zavarja a kocsmárosokat, hogy ezentúl bírság járna 18 év alatti vagy láthatóan részeg személy kiszolgálásáért. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kocsmárosak ellenőrizni kell a gyanúsnak ítélt személy nagykorúságát vagy alkoholtesztnek alávetni, például leheletét ellenőrizni – reagált a lehetséges törvényi változásokra Václav Stárek a Csehországi Hotel-, és Étteremtulajdonosok Szövetségének elnöke.

Stárek a dohányzás betiltásáról azt gondolja, arról a piacnak kellene dönteni. Ma is léteznek nem dohányzó éttermek, vagy olyan vendéglátó ipari egységek, ahol létezik nemdohányzó részleg. “A teljes betiltás mellett egyetlen releáns érvet tudok felhozni: az ott dolgozó személyzetet, akik akaratlanul beszívhatják a dohányfüstöt”, érvelt az elnök.

Új alap a szenvedélybetegek számára

A törvényjavaslatbana cseh kormány azt ígéri, hogy az alkohol, cigaretta és a szerencsejáték után befizetett jövedéki adó egy százalékát a szenvedélybetegségek elleni harcra, a függőség megelőzésére fordítaná. Az összeg becslések szerint elérhetné a 660 millió koronát is (mintegy 7 milliárd forintot).

Az Európai Bizottság jelentése szerint Csehországban a legmegengedőbb a dohányzás szabályozása. Az éttermek többsége a mai napig dohányzó, annak ellenére, hogy az elmúlt években megnyílt új helyek jó részében már nem lehet rágyújtani. Bevett gyakorlat a cseh vendéglátóipari egységekben, hogy külön termet különítenek el a nemdohányzók részére, illetve ebédidőben, általában 11 és 13 óra között nem lehet dohányozni.

A most benyújtott törvény szándéka a nemdohányzók és passzív dohányosok védelme. Cseh szakemberek úgy érvelnek, hogy a hasonló intézkedések Európa más országaiban mintegy 15 százalékkal csökkentette az infarktusos megbetegedések számát. Csehországban évente 18 ezren halnak meg a dohányzás miatt, ebből 8000 rákos megbetegedés, 7000 szív-, és érrendszeri, 2000 légúti megbetegedés áldozata lesz.