Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Meghalt a hírhedt svéd kém

2015.01.29. 15:52

77 éves korában elhunyt Stig Bergling hírhedt svéd kém, aki a hetvenes években a Szovjetuniónak szolgáltatott ki fontos katonai titkokat, és a lebukása után megszökött a börtönből - közölte a stockholmi sajtóra hivatkozva az MTI.

Bergling a svéd rendőrség biztonsági szolgálatában és a hadseregben is dolgozott, és több ezer titkos dokumentumot adott át Moszkvának a svéd fegyverzetről és védelmi rendszerekről, amelyeket azután súlyos kiadások árán át kellett szervezni, illetve építeni.

Izraelben, 1979-ben fogták el, hazájában életfogytiglani börtönre ítélték, de 1987-ben megszökött, amikor engedélyezték neki a felesége, Elisabeth meglátogatását. A rendőrök a lakóépület bejáratát őrizték, mialatt ők a hátsó ajtón át távoztak, kompra szálltak, és Finnországban eltűntek a nyomozó hatóságok elől. A szökés kikényszerítette a svéd igazságügyi miniszter lemondását.

A kém ezután a Szovjetunióban, Magyarországon és Libanonban bujkált, de 1994-ben a honvágya miatt váratlanul hazatért, és folytatta büntetése letöltését. Kegyelemmel szabadult 1997-ben. Egy stockholmi idősotthonban halt meg Parkinson-kórban január 24-én.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!