Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Romney nem lebegteti tovább indulását

2015.01.30. 17:14 Módosítva: 2015-01-30 17:28:27

Voltak arra utaló jelek, hogy megint megpróbálja, de Mitt Romney, a republikánusok 2012-es elnökjelöltje bejelentette, hogy úgy döntött, nem indul a 2016-os elnökválasztáson. Romney azzal indokolta döntését, hogy esélyt akar adni más republikánusoknak is, hogy elnökjelöltek legyenek, és így a párt potenciális támogatói is felsorakozhatnak mások mellett.

A Politico szerint három hete még több lehetséges támogatójának azt mondta, komolyan gondolkozik az induláson, és ezt nyugodtan terjeszthetik is. Azóta kvázi kampánybeszédet tartott a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) San Diego-i gyűlésén és a Mississippi Egyetemen is.

A most 67 éves, üzletemberből lett massachusetts-i kormányzó már 2008-ban is megpróbálkozott a republikánus jelöltség elnyerésével, de akkor végül John McCain lett Barack Obama ellenfele. A két évvel ezelőtti elnökválasztáson Obama 332 elektorával szemben Romney 206-ot szerzett, a szavazatarány országosan 51-47 százalék volt az elnök javára.

A republikánusoknál egyébként még meglehetősen képlékeny a lehetséges indulók névsora. A Tea Party mozgalom egyik támogatottja, Rand Paul szenátor mellett indulhat például Chris Christie New Jersey-i kormányzó, de George W. Bush öccse, Jeb Bush volt floridai kormányzó is éppen felméri a lehetőségeit.

A demokratáknál a legnagyobb kérdés, hogy elindul-e Hillary Clinton volt first lady és külügyminiszter, akit már rendszeresen támadnak a republikánus potentátok. Múlt héten Joe Biden alelnök jelezte, hogy adott esetben vele is számolni kell, de még nem döntött, egyelőre az alelnöki feladataira koncentrál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!