Zsófia
17 °C
21 °C

Török vadászgépeket provokált egy görög miniszter

2015.01.30. 23:20

A török és a görög légierő is vadászgépeket riasztott a két ország határán egy pénteki incidens során, amelyet az új görög védelmi miniszter váltott ki azzal, hogy egy helikopter fedélzetén átrepült egy vitatott hovatartozású, korábban kis híján háború kiváltó okául szolgáló sziget felett a török partoknál, írja az MTI.

Panosz Kammenosz, a kisebbik koalíciós párt, a nacionalista Független Görögök elnöke a védelmi tárca közlése szerint azért látogatott el a török partoktól mindössze hét kilométerre fekvő Imia (törökül Kardak) szigetéhez, hogy "kifejezze patriotizmusát" és lerója kegyeletét egy 19 évvel ezelőtti helikopterbaleset három görög áldozata előtt. Ez utóbbi okból koszorúkat dobtak le a helikopterről a baleset helyszínén.

A török légtér megközelítése miatt Ankara légiereje vadászgépeket küldött a szigethez, ezek azonban Athén állítása szerint megsértették a görög légteret, ezért a görög légierő is felküldte saját gépeit, amelyek befogták a török harci repülőket - közölte az athéni védelmi minisztérium.

Ankara ugyanakkor arról számolt be, hogy ők csak "megtették a megfelelő elővigyázatossági intézkedéseket", de egyik ország légterét sem sértette meg a másik fél.

A vitatott hovatartozású sziget miatt a két szomszédos NATO-tagország 1996-ban kis híján háborúba keveredett egymással.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, a nagyobbik koalíciós párt, a radikális baloldali Sziriza vezetője korábban azt mondta egy interjúban, hogy javítani akarja Athén és Ankara korántsem baráti kapcsolatait. Hétfőn Ciprasz látogatást tervez tenni a törökök és görögök között megosztott Ciprusra.