Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Venezuela mellénk ült az USA szégyenpadjára

2015.02.02. 21:54

Az amerikai külügyminisztérium vízumkorlátozásokat vezetett be hétfőn meg nem nevezett jelenlegi és volt venezuelai kormányzati tisztségviselők ellen, akik nem kívánatosak az Egyesült Államokban különféle típusú visszaélések miatt – írja az MTI. Magyarországgal szemben a venezuelai állampolgároknak vízumra van szükségük, ha az USA-ba akarnak utazni.

A külügyminisztérium rövid közleménye szerint ezek az emberek felelősséget viselnek a korrupcióért vagy emberi jogi visszaélésekkel hozhatók kapcsolatba, és a beutazásuk nem kívánatos az Egyesült Államokba. A tilalom kiterjed a közvetlen hozzátartozóikra is. Világos üzenetet küldünk az emberi jogok megsértőinek és azoknak, akik hasznot húznak a korrupcióból – hangsúlyozta a State Department.

Egy külügyi szóvivő emellett alaptalannak minősítette és visszautasította Nicolás Maduro venezuelai elnök nyilvánosan hangoztatott vádját, hogy Joe Biden amerikai alelnök áll a venezuelai kormány aláásására szőtt tervek mögött.

Az USA októberben magyar tisztviselők és magánemberek ellen rendelt el beutazási korlátozást korrupciós ügyekben való érintettségük miatt. Az ügy hátterében lapértesülések szerint az alapélelmiszerekkel kapcsolatos nagybani áfa-csalás áll, ami egy amerikai cég érdekeit is sértette.

A magyar ügyről nem a State Department, hanem a kormányközeli Napi Gazdaság számolt be elsőként, igaz, egy kissé elferdítettnek tűnő magyarázattal. Eddig egyedül Vida Ildikóról, az adóhatóság vezetőjéről derült ki biztosan tudni, hogy érintett: ő maga számolt be erről.

A magyar kormány ősszel értetlenkedéssel fogadta a híreket, és nem volt hajlandó érdemi vizsgálatot elrendelni. Később washingtoni nyomásgyakorlásként kezelték az ügyet, hogy támogassuk az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi megállapodást.