Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Lezuhant egy tajvani utasszállító

2015.02.04. 06:23 Módosítva: 2015.02.05. 06:40

Szerdán Tajvanon felszállás után folyóba zuhant egy utasszállító repülőgép 53 utassal és ötfős személyzettel a fedélzetén – írja az MTI helyi lapok értesülései alapján. A szerencsétlenségnek a csütörtök reggeli hírek szerint 31 halottja van. 12 embert még nem sikerül a folyóba zuhant gépről a felszínre hozni. 

A TransAsia légitársaság két turbóhajtóműves ATR–72 típusú gépe a tajpeji Szungsan repülőtér közelében egy hídba akadt, és ezután a Kilung folyóba zuhant. Egy, a hídon áthajtó autó kamerája elkapta azt a pillanatot, amikor a repülő tengelye körül 90 fokkal elcsavarodva meredeken ereszkedik, majd szárnnyal elkapja a korlátot. A felvételt látva csoda, hogy egyáltalán maradtak túlélők.

Újabb TransAsia repülőgép zuhant le

A helyszínen folyik a mentés; úgy tudni, körülbelül tucatnyi túlélőt már kórházba szállítottak, de többen még mindig a gépben rekedve várnak a mentőalakulatokra. A tajvani CZITV Youtube-csatornáján élőben közvetíti a mentést:

  Az éjszaka is dolgozó mentők egy daru segítségével kiemelték a két turbóhajtóműves, ATR-72-es típusú gép több darabját, a törzsét és a farokrészt. A pilóta, a másodpilóta és a személyzet holttestét is azonosították. Két embert 500 méterre találtak meg a roncsoktól.  A 15 sérült túlélőt, köztük egy házaspárt kétéves gyermekével, kórházakban látják el, többük állapota súlyos.

A járat célállomása a Tajvanhoz tartozó Kinmen volt. A TransAsia Airwaysnek tavaly júliusban pont egy ugyanilyen típusú gépe szenvedett balesetet , akkor a repülő 54 utassal és négyfős személyzettel a fedélzetén kényszerleszállást hajtott végre a Tajvanhoz tartozó Penghu szigetén. A manőver azonban nem sikerült tökéletesen, és 47-en életüket vesztették. 

Valószínűleg valami nagyon nem stimmelhet az TransAsia biztonsági előírásaival. A 20 repülőt üzemeltető, olcsó jegyeket forgalmazó társaság gépeivel az elmúlt 14 évben már kilenc baleset történt, mindannyiszor a francia–olasz ATR–72-esekkel volt baj.