Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Felfüggesztett börtönt kapott két RMDSZ-es politikus

2015.02.10. 10:55

A romániai legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Máté András Leventét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakcióvezetőjét, és másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kerekes Károlyt, a szövetség parlamenti képviselőjét, írja az MTI. Mindkettőjük esetében a bíróság megállapította, hogy törvényellenesen alkalmazták családtagjaikat a parlamenti képviselői irodájukban.

A hétfői keltezésű ítéleteket a honlapján tette közzé a legfelsőbb bíróság. A testület Máté András Levente kolozsvári képviselő esetében megerősítette az alapfokú ítéletet, Kerekes Károly esetében viszont részben helyt adott a képviselő fellebbezésének, és két évről másfél évre csökkentette a büntetést.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Máté András Levente a feleségét alkalmazta képviselői irodájában. A vádhatóság szerint az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjének felesége 5500 lej (366 ezer forint) jövedelemhez jutott ezáltal 2010 márciusa és decembere között. Az ügyészség szerint maga a politikus kérte felesége alkalmazását a képviselőháztól, majd ő maga hagyta jóvá a munkaszerződést.