Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Fizetnek a háromszéki romáknak, ha hajlandóak tanulni

2015.02.10. 21:58

Vállalkozni tanítják a háromszéki romákat - írja a Maszol.ro. Fizetett tanfolyamokat hirdettek az előpataki, hetei és bölönpataki romák számára, akiknek takarítói, zöldövezet karbantartói diplomát adnak. A képzésen részvevők néhány száz lejes fizetést is kapnak.

Ennek híre elterjedt Sepsiszentgyörgyön is, és az Őrkő negyedben lakók is jelezték, hogy tanulni szeretnének. A tanfolyamoknak nem az a célja, hogy Háromszéken diplomás takarítók legyenek, hanem az, hogy a javítsanak a résztvevők életkörülményein, illetve, hogy megtanítsák a hátrányos helyzetű közösséget, arra, hogy mit vár el tőlük a társadalom, miként tudnak megfelelni az alkalmazók elvárásainak.

Idén a fiatal romák számára vállalkozói készségeket növelő tanfolyamot is szerveznek, illetve a „Második esély” nevű programban mintegy négyszáz felnőttet tanítanak írni-olvasni. Ők az októbertől-júniusig tartó képzésért 600 lejtámogatást kapnak.

A háromszéki Munkaerő Ügynökség tavaly 45 továbbképző tanfolyamot szervezett 910 személy részvételével. A leginkább keresett képzések a bolti eladó, a pincér, kozmetikus és az angol-német nyelvtanfolyamok voltak. Idén tervezik az olasz és spanyol nyelv tanfolyamok indítását. Kovászna megyében 5.700 munkanélkülit tartanak nyilván, közülük azonban mindössze 1.340-en kapnak segélyt.