Valér
-1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Vádat emeltek a New Yorkban elfogott orosz kémek ellen

2015.02.10. 06:34

Kémkedés céljából való összeesküvés és kémtevékenység miatt vádat emeltek hétfőn a manhattani szövetségi bíróságon egy New Yorkban elfogott orosz bankár és két, Oroszországba korábban hazatért társa ellen, írja az MTI.

Az amerikai ügyészség szerint Jevgenyij Burjakov, az orosz állami Vnyesekonombank New York-i képviselője, valamint két alacsony rangú orosz diplomata - Igor Szporisev, Oroszország volt New York-i kereskedelmi képviselője és Viktor Podobnij, az orosz állandó ENSZ-képviselet volt attaséja - 2012 januárja óta információkat próbált szerezni arról, hogy az Egyesült Államok milyen szankciókkal sújthatná az orosz bankokat, és kísérletet tett más ügynökök beszervezésére is.

Miről beszél egymás közt két frusztrált orosz hírszerző New Yorkban?

Mit gondolnak a nőkről és az idióta pénzhajhászról? Hogyan csapják be a forrásaikat? Az Egyesült Államokban januárban kirobbant orosz kémügy vádiratába néztünk bele. Az ügy érdekessége, hogy az orosz titkosszolgálat által irányított egyik magyar propagandaoldal azzal fenyeget, hogy a kémbotrányt Moszkva Kelet-Európában bosszulhatja majd meg, amerikai ügynököket leplezve le. Talán éppen Magyarországon. Cikkünket ide kattintva tudja elolvasni!

A 39 éves Burjakov január 26-i letartóztatásakor a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az amerikai igazságügyi minisztérium azt állította, hogy az orosz külföldi hírszerző szolgálat (SZRV) számára dolgozó három férfi megpróbált értesüléseket szerezni az amerikai alternatív energiaforrásokról is. 

Az igazságügyi tárca szerint Szporisev 2010 novembere és 2014 novembere között volt kereskedelmi képviselő, Podobnij pedig 2012 decembere és 2013 szeptembere között dolgozott az orosz ENSZ-nagykövetségen.

A feljelentésben az állt, hogy Burjakov be nem jelentett külföldi ügynökként tevékenykedett az Egyesült Államokban Oroszország javára, a társai pedig segítették őt ebben, ami mindannyiuk esetében 10 évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után. Az ügyészek azt állították, hogy a feljelentést találkozók tucatjairól készült "fizikai és elektronikus" bizonyítékokkal tudják alátámasztani.