Kétszáz bevándorló meghalt a Földközi-tengeren

2015.02.11. 11:50

A délolasz tengeren hétfőn történt hajószerencsétlenségben több mint kétszáz illegális bevándorló veszítette életét, írja az MTI.

A túlélők információi szerint nem egy, hanem négy hajó indult el egyszerre az észak-afrikai partokról Olaszország felé. Az egyik hajó vészjelzést adott le az olasz parti őrségnek, amely Lampedusa szigetétől 110 mérföldre találta meg az illegális bevándorlók csoportját. 29 ember megfagyott az átkelés közben, 77-en túlélték a tragédiát. Két másik hajót is megtaláltak, de csak kilenc emberrel a fedélzetükön, miközben bevándorlókkal tele indultak útra. Az utolsó, negyedik hajó eltűnt. A UNHCR szerint a hullámok sodorták el a hajókat a bennük utazó bevándorlókkal. Az áldozatok számát több mint kétszázra teszik.

A túlélők beszámolóit az UNHCR Lampedusa szigetén tartózkodó képviselői is megerősítették.

A 29 holttestet Lampedusa szigetéről Szicíliába szállítják át. Eddig csak egy 31 éves, az afrikai Elefántcsontpartról származó férfit sikerült azonosítani közülük.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter "elégtelennek" nevezte az Afrika és Olaszország közötti illegális bevándorlást ellenőrző Triton missziót. A Frontex európai ügynökség missziója januártól vette át a korábbi Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió feladatait. Carlotta Sami, a UNHCR dél-európai szóvivője korábban kijelentette, hogy a Tritonnak sem az emberei, sem az eszközei nem elegendőek a Földközi-tenger nyugati medencéjében zajló tömeges migráció ellenőrzésére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport