Dömötör
-1 °C
14 °C

Ki járt jól a békével, Putyin vagy a Nyugat?

2015.02.12. 22:53 Módosítva: 2015.02.12. 22:55

Az alábbi dokumentum elfogadásával értek véget az ukrán, orosz, német és francia államfő maratoni béketárgyalásai. Olvassa el a 13 pontot, majd válaszoljon: ön szerint ki jött ki jól az eddig 50 ezer áldozatot követelő konfliktusból?

A minszki megállapodás:

 1. Azonnali tűzszünet a donyecki és luganszki régióban február 15-én éjféltől.
 2. Minden nehézfegyverzet visszavonása, és fegyvermentes zóna létrehozása olyan módon, hogy a 100 milliméteres fegyverek tekintetében a zóna 50 kilométer széles, a rakétakilövő-rendszereknél 70 kilométeres, a stratégiai rakétáknál pedig 140 kilométeres legyen. A fegyvermozgásokat február 17-ig el kell kezdeni, és két héten belül be kell fejezni. A folyamatot az EBESZ és a háromoldalú tárgyalási csoport ellenőrzi. (A háromoldalú tárgyalási csoport Ukrajna, Oroszország és az EU képviselőiből áll.)
 3. Az EBESZ az első naptól ellenőrizheti a tűzszünet betartását minden rendelkezésükre álló eszközzel, így drónokkal, radarokkal és műholdakkal is.
 4. A nehézfegyverek visszavonásának napján meg kell kezdeni a donyecki és luganszki régióban választások szervezését, ahol a régió átmeneti önrendelkezéséről szavazhatnak. A választásról határozó dokumentumok elkészítése után legkésőbb 30 nappal az ukrán parlamentnek döntést kell hoznia ezen területek speciális státuszáról.
 5. Amnesztia mindenkinek, akik harci cselekményekben vettek részt, vagy ezekkel kapcsolatban álltak a donyecki és luganszki régióban.
 6. Minden fogoly szabadon bocsátása a fegyverek visszavonásától számított öt napon belül.
 7. Biztosítani kell a humanitárius segélyek eljutását a nélkülözőkhöz.
 8. Újra kell indítani a régióba irányuló állami kifizetéseket, a nyugdíjak, bérek átutalását. Ukrajnának helyre kell állítania a banki szolgáltatásokat rendszerét, hogy újra lehessen banki műveleteket végezni, átutalni a régióban.
 9. A helyi választások napjától az ukrán kormány ellenőrzi a határokat a donyecki és a luganszki régióban. Az ellenőrzés a 11. pontban részletezett alkotmányos reformmal ér véget. A választásokat az ukrán törvények és alkotmány alapján kell lefolytatni.
 10.   Minden külföldi fegyveres erő, katonai felszerelés és a zsoldosok kivonása Ukrajna egész területéről, az EBESZ ellenőrzése mellett.
 11.   2015-ig új alkotmányt kell elfogadni, amelynek tartalmaznia kell a donyecki és luganszki területek decentralizációját is, olyan módon, hogy azzal a területek képviselői is egyetértsenek. 
 12.   A donyecki és luganszki választásokon szereplő, az átmeneti önrendelkezésről szóló kérdést a régió képviselőivel együtt kell kidolgozni, olyan módon, hogy a választás az ukrán törvényeknek is megfeleljen. A választásokat az EBESZ ellenőrzi.
 13.   Háromoldalú tárgyalási csoportnak munkacsoportokat kell létrehoznia a minszki megállapodás végrehajtásának ellenőrzésére, irányítására. 

Ki nyert a minszki megállapodással?