Gyöngyi
4 °C
13 °C

200 milliárd dolláros vagyona van Putyinnak?

2015.02.15. 22:20 Módosítva: 2015.02.15. 22:26

Vlagyimir Putyin orosz elnök a világ leggazdagabb embere lehet, akinek magánvagyona elérheti a 200 milliárd dollárt, ezt állította vasárnap a CNN-nek Bill Browder, a Hermitage Capital Management befektetési alap igazgatója.

Az MTI összefoglalója szerint Browder korábban az egyik legjelentősebb külföldi befektető volt Oroszországban. Szerinte az a pénz, amelyet Oroszország Putyin kormányzásának 14 éve alatt megtermelt és amelyet nem költöttek el iskolákra, utakra és kórházakra, ingatlanban, svájci bankszámlákon, részvényekben, valamint az elnök és a csókosai javára kezelt befektetési alapokban van. Az üzletember azt is mondta, hogy

Putyin Oroszország feletti uralmának első 8-10 éve arról szólt, hogy annyi pénzt lopjon, amennyit csak tud. (...) 

Néhányan, beleértve magamat is, úgy hisszük, hogy ő a világ leggazdagabb embere, vagy az egyik leggazdagabb ember a világon, több százmilliárd dolláros vagyonnal, amelyet Oroszországtól loptak el. 

Bill Browder szerint a hatalom nagyon egyszerű Oroszországban: az van hatalmon, akinek hatalmában áll embereket letartóztatni.

Browdert az orosz kormány 2005-ban "nemzetbiztonsági kockázati tényezőként" feketelistára tette. A The Economist közlése szerint azért, mert beleavatkozott a "korrupt hivatalnokok és üzletember bűntársaik" felé irányuló pénzáramlásba. Azóta Putyin korábbi támogatójából az elnök markáns bírálója lett.