Megtudtunk néhány dolgot a koppenhágai támadóról

2015.02.15. 20:30 Módosítva: 2015.02.15. 21:35

Dániában született, büntetett előéletű, huszonkét éves – a koppenhágai támadóról egyelőre ennyit közölt a dán rendőrség. Feltételezésük szerint nem volt társa, a szombat délutáni vitának otthont adó kávézóra és később a zsinagógára is ő lőtt, írja a BBC. A nevét nem árulták el, mégsem maradt sokáig titokban: Omar Abdel Hamid el-Husszein.

A férfi több bűnözői csoporttal kapcsolatban állt, erőszakos bűncselekményekért és fegyverkereskedelemért ítélték el. Egy dán lapra hivatkozva a Sky News azt írta, hogy 2013 novemberében egy vonaton megkéselte egy utastársát.

Állig fel volt fegyverezve akkor is, amikor a rendőrök lelőtték a vasárnap hajnali tűzpárbajban

– hangzott el a rendőrség sajtótájékoztatóján.

Azt a fegyvert is megtalálták nála, amit az első támadásnál, a sajtószabadságról rendezett vita résztvevői ellen használt.

Hollande: Egyértelmű, hogy van kapcsolat

Francois Hollande francia államfő Dánia párizsi nagykövetségére látogatott, és kifejezte szolidaritását a dán néppel, írja az MTI.

„Ami tegnap történt, az ugyanaz, ami Franciaországban történt több mint egy hónapja” - mondta.

„Ugyanazokat a célpontokat választotta ki a terrorista: először egy kulturális központot, ahol a szólásszabadságról vitáztak. Itt egy filmrendezőt ölt meg. Utána rendőrökre támadt, mert védték ezt a helyet, és mert egy másik helyet is védtek, egy zsinagógát. Ugyanaz a terrorista meg akart támadni egy olyan helyet is, ahova zsidók mentek imádkozni” – tette hozzá Hollande.

A francia államfő szerint egyértelmű, hogy van kapcsolat, ami nem jelenti azt, hogy egy hálózatról van szó, hanem azt, hogy ugyanaz az eltökéltség vezérli a terroristákat. „Arra támadnak, ami a lényegünket jelenti, ami meghatároz minket, ez pedig a szabadság, a jog, a védelem értékei, amelyek minden állampolgárt meg kell, hogy illessenek, függetlenül vallásuktól” – mondta.

Szabadon járnak-kelnek

Dániában nem csukják le a hazatérő dzsihádistákat. Azt gondolják ugyanis, hogy az otthoni diszkrimináció ugyanolyan probléma, mint a terroristák toborzása. Ingyenes pszichológiai tanácsadást adnak, és segítenek elhelyezkedni (munkát, iskolát találni) a hazatérőknek.

Persze nem minden dán ért egyet a módszerrel. „A probléma maga az iszlám, ami maga is radikális, nem lehet sok muszlimot egy keresztény országba integrálni” – mondta Marie Krarup, a nacionalista Dán Néppárt képviselője.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport