Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Orbán még a héten Varsóba megy, hogy elmagyarázza Putyin-barátságát

2015.02.17. 15:28
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Lengyelországba utazik, ahol a tervek szerint Ewa Kopacz miniszterelnökkel is találkozik. Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök szerint roppant időszerű, hogy magas szinten magyarázzuk el: az Oroszországgal megerősített gazdasági együttműködés nem jelenti azt, hogy kihátrálunk Ukrajna európai integrációjának támogatásából.

A minszki megállapodásra alapozott ukrajnai tűzszünet sorsa volt a fő témája Lengyelországban tartott 8. EurópaUkrajna Konferenciának.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a Łódźban tartott eseményről az Indexnek elmondta, hogy orosz politikusok nem képviseltették magukat, a nemzetközi résztvevők viszont az Európai Unió, különösen a német és a francia diplomácia biztató eredményeként könyvelték el tűzszünet aláírását. Ezt azonban Németh Zsolt egyelőre csak részleges eredménynek tekinti, mert Debalcevében továbbra is harcok folynak, és kárpátaljai magyar katonák élete is veszélyben forog. A debalcevei fegyveres összecsapások veszélyeztethetik akár magát a tűzszüneti egyezményt is.

Németh Zsolt elmondta, a lengyel házigazdákkal közös álláspont alapja lehet, ha Ukrajnára a jövőben Közép-Európa politikai részeként tekintünk, és nem csak Magyarországot, Lengyelországot és a visegrádi országokat sorolnánk ide. Az új nézőpont orvosolhatná a visegrádiak közötti kapcsolaton érezhető repedéseket is.

Németh kiemelte, Lengyelország nagy áldozatokat hoz Ukrajna támogatására, nemrégiben 100 millió dolláros keretet különített el humanitárius célokra. A támogatást az harcok rengeteg sérültje és áldozata megsegítésére szánják.

A fideszes politikus szerint ennek megfelelően nagyfokú volt az érdeklődés Magyarország Oroszország-politikája iránt. Németh Zsolt szerint roppant időszerű lenne, hogy a két ország vezetése tisztázza ebben a kérdésben az álláspontokat.

El kell magyarázni, hogy az Oroszországgal megerősített gazdasági együttműködés nem jelenti azt, hogy kihátrálunk Ukrajna európai integrációjának támogatásából – mondta Németh Zsolt.

Az Index információi szerint ennek az igénynek is eleget próbál tenni Orbán Viktor, aki csütörtökön Varsóba látogat, hogy átvegye az ottani iparkamara díját. A látogatás alkalmával a miniszterelnök várhatóan találkozik Ewa Kopacz miniszterelnökkel is.

Orbán korábban nagyon odafigyelt a lengyelországi kapcsolatokra. 2014 májusában – ugyanúgy, mint a 2010-es országgyűlési választás után – a lengyel fővárosba vezetett Orbán Viktor első külföldi útja.