Olyat mondott Netanjahu az ENSZ-nek, amiről a Moszad tudta, hogy nem igaz

tag-reuters (30)
2015.02.23. 21:27

Kétségbe vonják Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő 2012-ben, az ENSZ előtt tett kijelentéseit a Guardian által nyilvánosságra hozott titkosszolgálati dokumentumok.

A lap szerint nem mondott igazat Netanjahu, amikor látványos vizuális segédeszközzel próbálta bemutatni, hogy Irán egy éven belül képes lehet atombombát gyártani.

A Guardian által bemutatott dokumentum egy titkos Moszad-jelentés, mely több száz aktával és távirattal együtt került a lap birtokába. (A Moszad, azaz a Hírszerzés és Különleges Műveletek Intézete Izrael titkosszolgálata).

A jelentést, melyet Dél-Afrikával is megosztottak, az áll, hogy „Irán nem végzett a fegyverek előállításához szükséges tevékenységet”.

177cd3f6-1fbc-42ef-836e-eeccec610974-bestSizeAvailable.png

A dokumentumnak különös aktualitást ad, hogy Izrael és egyik legfontosabb szövetségese, az USA között feszült lett a kapcsolat Netanjahu március 3-ai, az amerikai Kongresszusban tartandó beszéde előtt.

A Fehér Ház attól tart, hogy az izraeli vezető várhatóan heves hangvételű beszéde megnehezítheti a tárgyalásokat, melyeket Teherán a világ hat vezető hatalmával folytat az iráni atomprogramról. A tárgyalások során június végére terveznek megegyezni. Netanjahu minden olyan megoldást ellenez, mely szerinte Iránnak lehetőséget ad, hogy atomfegyverekhez juthasson.

Barack Obama azzal a kifogással magyarázta, hogy nem találkozik az izraeli vezetővel utóbbi washingtoni látogatása során, hogy a jövő hónapban esedékes izraeli választáshoz túl közeli az időpont.

A lap dokumentumai, melyek zöme bizalmas vagy kifejezetten titkos, majdnem egy évtizedes nemzetközi hírszerzési kommunikációt ölelnek fel, 2006-tól 2014 végéig. Az al-Dzsazíra szerezte meg őket először, tőlük került a Guardianhez. A lap szerint kiderül belőlük, hogy

  • a CIA az amerikai tiltás ellenére megpróbált kapcsolatot létesíteni a Hamásszal,
  • a dél-koreai titkosszolgálat kémkedett a Greenpeace vezetője után,
  • Barack Obama „megfenyegette” a palesztin elnököt, hogy visszavonja Palesztina elismertetésére tett javaslatát, és
  • Dél-Afrika kémkedett Oroszország egy kétes 100 millió dolláros közös műhold ügyében.

A lap szerint a dokumentumok, melyek a dél-afrikai titkosszolgálatok külföldi megfelelőikkel folytatott kommunikációját foglalják magukba, hitelesek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla