Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Bitcoinnal pénzeli magát az Iszlám Állam

2015.02.26. 06:42

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet valószínűleg a bitcoint  használja ahhoz, hogy láthatatlanul bonyolítsa le pénzügyleteit és finanszírozza magát, írta a Kyodo hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

000 Nic6418932
Fotó: - / AFP

Az eddig is sejthető volt, hogy az Iszlám Állam a nyersanyag, az olaj és gáz eladásából finanszírozza magát. Az azonban nem volt világos, hogy miként mozgatja a pénzeket, írja az MTI.  

Sokak szerint a dzsihadisták elsősorban készpénzt vagy drágaköveket használtak a kereskedésben, illetve banki átutalásokkal jutottak hozzá a pénzükhöz, de mivel az ilyen pénzmozgások nyomon követhetők, a virtuális digitális valutához, a bitcoin rendszerhez folyamodtak.  

A bitcoin csak virtuálisan létező, szabályozatlan digitális pénz. A virtuális devizával való kereskedelmet sehol sem szabályozzák. Egy kormány sem ismerte el ezeket legális fizetőeszközként, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, használatukat szinte lehetetlen nyomon követni.

A bitcoint többnyire hagyományos valutáért vásárolják – általában dollárért, euróért, fontért és jenért – közvetlenül egy másik személytől vagy internetes platformokon. A bitcoin ezután bekerül egy digitális pénztárcába, és bizonyos termékek, illetve szolgáltatások megvásárlására használják, vagy visszaváltják hagyományos valutává. A bitcoin értéke ezeken a platformokon a kereslet-kínálathoz igazodva változik.