Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Lehallgathatta az ellenzéket a macedón kormány

2015.02.27. 22:12 Módosítva: 2015.02.28. 16:54
Macedóniában tovább dagad a lassan más polgárháborús ellentéteket okozó belpolitikai botrány. Zoran Zaev, az ellenzék vezetője pénteken újabb, a kormány számára kellemetlen információkat hozott nyilvánosságra, a vádak szerint az Orbánnal szívélyes viszont ápoló kormányfő, Nikola Gruevszki tömegével hallgattatott le ellenzéki politikusokat és újságírókat.

A nem csillapodó macedón politikai botrány azzal robbant ki januárban, hogy Gruevszki miniszterelnök - majd hamarosan a rendőrség is - azzal vádolta meg az ellenzéki vezért, hogy külföldi titkosszolgálati segítséggel puccsot tervez ellene. Gruevszki szerint Zaev azzal zsarolta meg őt, hogy a kormányát besározó, külföldi titkosszolgálatok által rögzített hangfelvételeket hoz nyilvánosságra.

Az ellenzék persze tagadta a puccsterveket, és azt mondták, nem állnak el a birtokukban lévő kompromittáló felvételek közlésétől. Azóta sorozatban jönnek elő a kormány számára kínos információkkal, a most pénteki csomag már az ötödik a sorban. A miniszterelnök, a nemzetbiztonsági vezető és más magasrangú tisztviselők között rögzített beszélgetések hangfelvételei állítólag a bíróság és a sajtó befolyásolási kísérleteiről szólnak. Az egyik kulcsszereplő az afféle árnyék-titkosszolgálatot vezető Szaso Mijalkov, aki egyúttal a kormányfő unokatestvére is.  Az ellenzék állításai szerint a kormány széles körben hallgatott le újságírókat, ellenzékieket és egyházi vezetőket, összesen vagy 20 ezer embert.

Ivo Vajgl, az Európai Parlament macedóniai rapportőre nagyon súlyos szavakkal beszélt a helyzetről, szerint a feszültségeket a kilencvenes évekbeli délszláv háborúskodásokat megelőző viszonyokhoz lehet hasonlítani — írja a Guardian.

A belpolitikai szituáció azután vált igazán súlyossá, hogy 2014 áprilisában Gruevszki pártja sorban a negyedik választást is megnyerte. Veresége után a szociáldemokrata Zaev választási csalással és diktatúraépítéssel vádolta meg a miniszterelnököt. Az országban már a hétköznapi emberek között is komoly feszültségek vannak a politikai szimpátiák alapján, a pártpolitikai alapon működő helyi sajtóból nem nagyon lehet tájékozódni a vádak és ellenvádak igazságtartalmáról.