Lelőtték a peresztrojka aranyifjúját

2015.02.27. 23:36

A nyilt utcán lelőtték Moszkvában Borisz Nyemcovot  péntek éjszaka. Az 1990-es évek egyik vezető politikusa, Vlagyimir Putyin elnök demokratikus ellenzékének ikonikus alakja egy 24 éves kijevi nővel sétált a Kreml közelében, amikor egy autó megállt mellette. A tettes kiszállt és négy lövést eresztett Nyemcovba. Az 56 éves politikus a helyszínen meghalt - írta a Ria Novosztyi. A nő a támadásban nem sérült meg.

A gyilkosság helyszínén Mihail Kaszjanov is megjelent. Borisz Jelcin utolsó,Vlagyimir Putyin elnöki ciklusának első miniszterelnöke megerősítette, hogy Nyemcov holttestét látta. "Hogy a Kreml tövében megöljék az ellenzék vezetőjét, ez felfoghatatlan. Az ország a szakadék felé rohan. Borisz a igazságért halt meg" - mondta Kaszjanov, utalva arra, hogy Nyemcov volt az egyik szerzője a Putyin politikáját kritizáló jelentéssorozatnak. Újabb darabja a kelet-ukrán háború kapcsán épp befejezés előtt állt.

A rendőrség hivatalosan nagy erőkkel keresi az elkövetőt, aki autóján elmenekült a helyszínről.

Putyinnak is kihívás

Ez nem csak a demokratikus ellenzéknek, de az orosz elnöknek is kihivás - irta a gyilkosságról Szergej Mitrohin. Az egykor befolyásos, mára parlamenten kivülre szorult liberális Jabloko párt vezetője szerint Vlagyimir Putyinnak kiemelten kell kezelnie a Kremltől néhány méterre végrehajtott gyilkosság felgöngyölítését. Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte, az elnök saját ellenőrzése alá vonja a nyomozást.

Putyin személyesen nem kommentálta a történteket, bár szóvivője közölte: az elnök provokációnak tartja a gyilkosságot és részvétéről biztosította Nyemcov családját. Megszólalt viszont szinte mindenki, aki a 90-es  években fajsúlyos politikai, gazdasági vezető volt, Irina Hakamadától Mihail Hodorkovszkijig. 

Az ukrán elnök is megszólalt az ügyben. Az utóbbi időben Nyemcov a kelet-ukrajnai konfliktus miatt a Kremllel feszült viszonyban lévő Petro Porosenko körül tanácsadóként is felbukkant.

Felbukkant a maláj gép

Hogy provokáció alatt mit értett Putyin, az nem derült ki, de a formálisan ellenzéki, ám Putyin ukrajnai politikáját támogató Orosz Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) képviseletében Ivan Melnyikov ehhez támpontot adott: szerinte a Nyemcov megölése mögött állók az oroszellenes hisztériakeltésnek akartak újabb lendületet adni, két nappal az ellenzéki orosz politikai  erők tervezett tiltakozó felvonulása előtt.

Melnyikov sejtelmesen azt is kijelentette, hogy ezek az erők ugyanazok, akik Donyeck közelében a maláj utasszállítógépet is lelőtték tavaly. A politikus ez alatt nem a szakadárokat és a feltételezések szerint őket támogató Kremlt értette, hanem a nyugati erőket.

John McCain republikánus szenátor is részvétét fejezte ki Nyemcov meggyilkolása kapcsán. A politikus egyike volt azoknak a szenátoroknak,  akik a felsőház külügyi bizottságában 2013-ban Borisz Nyemcovot is meghallgatták Oroszországgal kapcsolatban -emlékeztetett a Ria Novosztyi. 

Aki Thatchernek is kedves volt

Borisz Nyemcov a peresztrojka utolsó éveiben emelkedett országos ismertségre, Nyizsnyij Novgorod megye 32 éves kormányzójaként. A Volga mentén fekvő egymilliós iparvárost Margaret Thatcher is meglátogatta, hogy személyesen győződjön meg az új politikusgeneráció reformterveiről.

Nyemcov már 1989-ben képviselő lett - ez a Szovjetunió vége felé már komoly kibontakozási lehetőséget jelentett a kezdeményezőkész politikusok számára. Nyemcov ekkor már a többpártrendszer bevezetését és piacgazdaság megvalósítása mellett állt ki.

Nyemcov 1997-ig állt a megye élén, sokan Borisz Jelcin lehetséges utódjaként tekintettek rá. 1997-ben energia és üzemanyagügyi miniszter lett és kormányfő-helyettes.

Ekkor a legnépszerűbb politikus volt, a felmérések szerint a lakosság 50 százaléka látta volna őt szívesen elnökként.

Politikai karrierjét azonban az 1998-as orosz gazdasági összeomlás derékba törte, bár a válság után egy ideig még kormányfő-helyettes volt. Jelcin ezután már máshol kereste lehetséges utódját, egy évvel később Vlagyimir Putyinnál kötött ki.

A fizikus-matematikusi végzettsőgű Nyemcovnak ezután a parlamentből fokozatosan kiszoruló liberális, demokratikus ellenzék egyik vezetőjének szerepével kellett beérnie. 2008-ban létrehozta az orosz  Szolidaritást, majd 2010-ben Kaszjanovval, Garri Kszparovval, Vlagyimir Milov gazdasági elemzővel, a Gazprom politikájának szakavatott  kritikusával közösen megalakitották a Parnassz (Népi Szabadság Pártja) szervezetet.

Gyakran szerepelt a Putyin kritikusainak is helyt adó médiumokban, bár a sajtó mozgásterének szűkülésével erre egyre kevesebbszer kapott módot - bár péntek este épp az Echo Moszkvi rádió stúdiójában járt. Visszaszorulását az is erősítette, hogy megjelent egy újabb ellenzéki  generáció, akik már inkább Alekszej Navalnijt tekintik vezetőjüknek, nem pedig a 90-es években kompromittálódott liberális ellenzék egykori  nagyjait.

A 2010 végén a rendőrség 15 napra őrizetbe vette Nyemcovot, hivatalosan a rendőrökkel szembeni engedetlenségért, amit a biróság törvényesnek ismert el.

Az elvált politikus a pletykalapok oldalain is felbukkant, három éve például azért, mert állitólag  egy escort hölggyel mulatott Dubajban. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport