Terrorizmus miatt állhat bíróság elé Ibolya Ryan gyilkosa

2015.03.01. 19:48

Terrorizmus és gyilkosság vádjával állítják bíróság elé azt a nőt, aki tavaly decemberben Abu-Dzabiban egy bevásárlóközpontban leszúrta Ibolya Ryan amerikai tanárnőt – írja az MTI. Az ügyet a legfelsőbb bíróság fogja tárgyalni.

A Romániában született, magyar nemzetiségű, de amerikai állampolgárságú tanárnőt Abu-Dzabi egyik bevásárlóközpontjának női mosdójában ölték meg. A biztonsági kamerák felvételei alapján a tettes tetőtől talpig fekete lepelbe – az emírségekbeli nők szokásos viseletébe – öltözött. A gyilkosság idején fekete kesztyűt és maszkot viselt.

A felvételek alapján a rendőrség őrizetbe vett egy helyi nőt, akit azzal is gyanúsítanak, hogy két órával a gyilkosság után házi készítésű pokolgépet helyezett el egy másik amerikai állampolgár háza előtt Abu-Dzabiban. A robbanószerkezetet hatástalanították, senki nem sebesült meg.

Az al-Kaidát is támogatta

Szálem Szaíd Kubais főügyész vasárnap elmondta, hogy a gyilkossággal a 38 éves Alaa Báder Abdullaht vádolják. A nőnek gyilkosság, gyilkossági kísérlet, illetve terrorcselekmény miatt kell bíróság elé állnia.

A vád szerint a nő pénzzel támogatta az al-Kaidát, de a hatóságok azt mondják, Ibolya Ryan meggyilkolása magányos terrorcselekmény volt; a vádlott nem állt kapcsolatban terrorcsoportokkal. A gyanúsított dzsihádista weboldalakat látogatott, így sajátította el a terrorista ideológiát és így tanult meg robbanószerkezetet készíteni.

Az Egyesült Arab Emírségekben ritkák a terrortámadások és az erőszakos bűncselekmények. Ugyanakkor az emírség az egyik arab ország, amely csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nyugati légicsapásokhoz. Az amerikai nagykövetség októberben egy közleményében egy közösségi oldalon közzétett névtelen poszt tartalma miatt óvatosságra intette az országban tartózkodó amerikai állampolgárokat, mivel a bejegyzés az országban lévő amerikai, illetve más nemzetközi iskolák tanárai elleni merényletekre buzdított.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport